kind
kind

De zoektocht naar de perfecte kinderpony

Nieuws

Wetenschappers mogen dan wel discussiëren over wat de meest waardevolle stof is - platina, iridium, olie of antimaterie -, ouders met kinderen van onder de 16 hoeven er niet over te twijfelen: de perfecte kinderpony. Zeldzamer dan robijn, meer waard dan goud en net zo gewild als truffels, de kinderpony is een juweel dat bovenaan de wensenlijst van elke moeder staat. Maar hoe herken je hem - en nog belangrijker: hoe vind je hem? Horse and Hound geeft tips.


De perfecte kinderpony kan verdeeld worden in twee types: de kleine, wollige, zo betrouwbaar als een huis heilige die ook als oppas kan fungeren en de grotere, legendarische wedstrijdpony die al jarenlang in elk team verschijnt, de proeven uit zijn hoofd kent en precies weet hoeveel passen hij moet maken voor de hindernis.

Wat ze gemeen hebben is veiligheid. Je kunt ze erop vertrouwen dat ze niet schoppen, bijten of je kind onnodig op de grond dumpen. Natuurlijk zullen kinderen er altijd wel een keer afvallen, zelfs als de pony geen pas verkeerd zet, maar een goede pony doet moeite om het kind in op zijn plek te houden.

Een kind moet in staat zijn om een wapperende vlag te dragen tijdens spelletjes en een ‘rondje om de wereld’ kunnen maken zonder bezwaren van beneden.

Elke instructeur zucht van verlichting als hij hem ziet rijden op ponykamp - ze kunnen gebruikt worden om dressuuroefeningen te demonstreren, doen mee in een wild spel van cowboys en indianen en rennen niet terug naar de vrachtwagen als het kind eraf valt.

Maar hoe vind je hem dan? Gebruik de volgende tips:

  1. Overweeg een oudere pony, eigenlijk geldt: hoe ouder hoe beter. Veel kleine pony’s doen het beter naarmate ze ouder worden.

  2. Koop nooit een jonge, groene pony voor een nerveus kind - 99 van de 100 keer werkt het niet.

  3. Laat de pony keuren voor je hem koopt. Misschien vind je iets wat je er niet van weerhoudt om hem te kopen, maar het is fijn om te weten als hij bijvoorbeeld in het verleden hoefbevangen is geweest.

  4. Houd op wedstrijd je ogen open voor leuke pony’s en zuig je dan als een gek vast aan de huidige eigenaren en zorg ervoor dat jij eruit ziet als het perfecte nieuwe thuis.

  5. Word niet te ambitieus. Als je kind bang is, is de pony die na een hoop schoppen maar vijf passen galoppeert beter dan de springerige en dansende wedstrijdpony.

  6. Onthoud dat als een pony zich perfect gedraagt bij het kind van iemand anders, dat niet hoeft te betekenen dat hij dat ook doet bij jouw kind. Maar probeer het eerst en kijk waarom hij dat doet voordat je de pony de schuld geeft.

  7. Bereid je voor op veel benijdende gezichten en vertel je kinderen dat anderen wellicht jaloers zijn... ;-)


Bron: Horse and Hound 
6445381