cross
cross

Vier manieren waarop eventing je helpt met het behalen van je doelen

Nieuws

Volgens Elizabeth Grey, eventingruiter en carrièretijger, helpt eventing met het ontwikkelen van kwaliteiten en houdingen die je een voordeel kunnen geven bij het behalen van je doelen, zo vertelt ze aan Horse and Hound. Hoe dan?


Als je eventingwedstrijden rijdt voelt dat vaak meer als een manier van leven dan als hobby. Zelfs als je op de lagere niveaus uitkomt. Maar, zoals met veel dingen, kunnen carrières buiten de paardenwereld in de weg staan van je wedstrijden als je ouder wordt. Opeens is het hele land doorreizen naar wedstrijden niet meer zo makkelijk en als je al naar een evenement gaat is het om te kijken. Door de jaren heen realiseerde Elizabeth dat eventing haar een aantal voordelen heeft gegeven, zoals:

Rustig blijven onder druk


In staat zijn om kalm en sierlijk te blijven als je zo zenuwachtig bent dat je buik pijn doet en je geest aan het racen is, is een waardevolle vaardigheid.

Recent neurowetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat presteren onder druk geen inherente eigenschap is, het is iets dat je kunt leren. Na je eerste paar rondjes begin je je te realiseren dat de vlinders en je kloppende hart geen teken zijn dat er iets mis gaat, ze zijn gewoon een fysiologische reactie op stress.

Je gaat er waarschijnlijk niet afvallen of alle hindernissen slopen, en zelfs als je dat doet, realiseer je je dat je het overleeft. Dit geeft je het vermogen om je zenuwen onder controle te krijgen, ze opzij te zetten en zo goed te presteren als je kunt.

Dus als je een grote presentatie moet geven, een sollicitatie hebt voor je droombaan of moet dealen met een onverwachte werkcrisis, ben je toch in staat om te focussen op wat je moet doen, in plaats van dat je in paniek raakt.

Niet alles is verloren na één fout


Of zelfs twee of drie. Het is erg frustrerend als je je realiseert dat je tijdens een wedstrijd punten hebt laten liggen, vooral als het op de terreinen is waar je paard goed in presteert.

Het is verleidelijk om jezelf vanbinnen uit te schelden of ervan uit te gaan dat je de kans op plaatsing al hebt verloren, waardoor je de focus op de rest van je ronde verliest. Door de jaren heen besefte Elizabeth dat de kans op mislukken groter was als gevolg van het verlies van concentratie na een fout.

De tijd voor reflectie op je fouten komt na de wedstrijd, niet als je nog aan het rijden bent.

Laat je niet neerhalen door fouten aan het begin van je project. Je weet dat je het gewoon aan de kant moet zetten en door moet gaan, kijk later maar terug en bekijk hoe je je kunt verbeteren.

Pas je voor de beste prestatie aan aan de behoeften van anderen


De afsprong is een grote uitdaging voor eventers. Hij is technisch niet alleen lastig, het vertrouwen tussen paard en ruiter moet ook goed zijn. Je moet leren hoe je moet zitten tijdens de sprong en hoe je je teugellengte aanpast en je moet voorzichtig zijn dat je niet teveel oefent.

Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat je - misschien net wat meer dan met andere delen dan de eventing - je moet aanpassen aan de eisen die je paard stelt aan het opbouwen van vertrouwen en oefeningsstrategieën die voor hem werken.

Als het over werken in teams gaat, of het leidinggeven aan mensen, geeft het in staat zijn je werk aan te passen aan je doelen en behoeften en de sterke en zwakke punten van je team je echt een voordeel. Je weet al hoe je helpt met het opbouwen van vertrouwen en verandert de manier waarop je omgaat met mensen, om ze te motiveren en aan te moedigen.

Omgaan met het onverwachte


Soms kom je tijdens je cross - ondanks de beste voorbereiding - voor een hindernis te staan die anders is dan je had verwacht. Dit kan vooral het geval zijn bij heggen en greppels.

Wanneer je de kleine aanpassingen van parcoursbouwens om jou en je paard te testen tegenkomt, moet je klaar zijn om je aan te passen.

Buiten het eventingparcours is het in staat zijn om te reageren op het onverwachtse en je aan te passen heel erg handig. Het kan helpen wanneer het doel van een project halverwege wijzigt of als je om moet gaan met een conflict dat uit het niets ontstaat.

Bron: Horse and Hound 
6445311