150202040_ABFweb
150202040_ABFweb

Wedstrijdspanning bij je paard

Nieuws

Heb jij weleens last van zenuwen als je op wedstrijd gaat? Vlak voor je de ring in gaat voel je de spanning in je buik. Maar wist je dat je op dat moment misschien niet de enige bent die gespannen is? Ook voor veel paarden is zo’n wedstrijd hartstikke spannend, met al dat publiek langs de kant, een vreemde omgeving en die gekke juryhokjes. Niet zo gek dus, dat ook paarden last kunnen hebben van plankenkoorts.


Volgens trainster en paardenfokker Joanna Day komt plankenkoorts bij paarden regelmatig voor. Zij werkt vooral veel met eventingpaarden, maar schat dat zo’n 80% van de wedstrijdpaarden last heeft van wedstrijdzenuwen, wat hun prestaties negatief beïnvloedt. King William, het toppaard van de Britse eventingamazone Mary King is een voorbeeld van een bekend paard dat last had van plankenkoorts.

Vluchten


Omdat paarden vluchtdieren zijn, kan het binnenkomen in een wedstrijdring voelen alsof hij in een val loopt, waar hij niet meer uit kan. De natuurlijke reactie van een paard is dan om te vluchten of te verstijven. “Meestal is het een kortdurend gebrek aan vertrouwen tussen ruiter en paard,” zegt Joanna Day. “Het paard voelt zich ineens bedreigd en heeft het gevoel dat hij zichzelf in veiligheid moet brengen. Hij wil instinctief ontsnappen, vluchten of vechten en als dat niet lukt zal hij verstarren, niet meer reageren op de hulpen van de ruiter of zelfs helemaal niet meer van zijn plek willen komen.”

Spanning eruit rijden


Boos worden is in zo’n situatie is het slechtste wat je kunt doen, want dat versterkt de angstgevoelens van het paard. Heel passief en afwachtend zijn is ook niet verstandig, want dan mist hij de leiding die hij nodig heeft. “Moedig je paard aan om in beweging te komen, zonder agressief te gaan rijden. Probeer zo de leiding weer terug te krijgen en zijn vertrouwen te winnen. De spanning eruit rijden is belangrijk. Het helpt bijvoorbeeld om overgangen te rijden, voltes te maken of wat zijgangen te rijden,” legt Day uit.

Routine


Natuurlijk hebben ook jouw zenuwen invloed op de spanning bij je paard. Hij voelt jouw spanning. Probeer je ademhaling onder controle te houden, dat geeft jullie beiden rust. Als je van je paard weet dat hij het spannend vindt om op wedstrijd te gaan, dan is routine heel belangrijk. Rijd op een wedstrijd niet anders dan thuis, zodat je paard de warming-up herkent. Dat geeft hem vertrouwen. Neem je paard regelmatig mee op concours, zodat hij eraan went en steeds opnieuw merkt dat er eigenlijk niets engs aan is.

Bron: Dressuur/Horse and Hound