Sharon May-Davis
Sharon May-Davis

Paarden als systeem van katrollen en hefbomen

Nieuws

Snijden in dode paarden, het klinkt luguber. Toch doet de Australische Sharon May-Davis niets liever. Ze verricht als patholoog de ene autopsie na de andere en doet daarbij bijzondere ontdekkingen. Het is namelijk nooit zoals in de boeken staat.


Als een vierjarig meisje woonde Sharon op een grote boerderij in de ruige Australische wildernis. Haar moeder had het erg druk en nam de zorg voor haar dochtertje niet zou nauw. “Ik werd veel aan mijn lot overgelaten. Ik trok met mijn hond de bush in, op zoek naar paarden. Via hun benen klom ik erop en bereed ik ze. Ze gooiden me er niet af. Soms gingen ze gewoon door met grazen. Ik had geen idee wat ik deed. Mijn broers hebben me een keer beslopen en een foto van me genomen. Een klein meisje op blote voeten in een jurkje op een wild paard. Er was verder niemand van mijn leeftijd om mee te spelen en niemand bekommerde zich om mij, dus die paarden waren mijn speelmaatjes, mijn familie. Paarden hebben altijd deel uitgemaakt van mijn leven. Ik heb hun bewegingen altijd al bestudeerd en ik bleek aanleg te hebben voor het begrijpen van hun anatomie. Voor mij is er niets mooiers dan een paard.”

Tumor


Sharon is zelf een actieve wedstrijdruiter geweest in een discipline die in Australië  ‘hacking’ wordt genoemd. Het is te vergelijken met het Engelse ‘showing’, waarbij uitmonstering en gehoorzaamheid worden beoordeeld. Maar ze verloor haar motivatie om te rijden nadat haar lievelingspaard op achtjarige leeftijd in haar armen overleed. Hij bleek een tumor van wel dertig kilo in zijn buik te hebben. Twee maanden voordat hij dood ging, won hij een belangrijke wedstrijd. Sharon vertelt het verhaal nog altijd met tranen in haar ogen. “Hoe is het mogelijk dat hij die zware wedstrijd heeft gelopen en mij naar de overwinning heeft gedragen met dat gezwel in zijn buik? Ik had hem twee jaar, het was een voormalig renpaard. Ik noem onze relatie vaak een liefdesaffaire, zo close was ik met hem. Zijn dood brak mijn hart. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik hem kunnen redden. Ik heb hem beloofd dat zijn dood niet voor niets zou zijn, dat ik er iets mee zou doen. En dat heb ik gedaan.”

Belemmeringen


Haar achtergrond vormde voor Sharon een belangrijke drijfveer om zich te bekwamen in wat ze nu doet. Ze wordt over de hele wereld gevraagd als deskundige en heeft honderden secties verricht. Het opvallende is dat ze daarbij eigenlijk altijd bijzonderheden vond. “Het is nooit zoals het in de leerboeken staat beschreven. Het lichaam compenseert op allerlei manieren. Helaas levert dat soms ook belemmeringen op, waardoor een paard op andere plaatsen problemen krijgt of zijn natuurlijke bewegingen niet kan uitvoeren.”

Sharon geeft lezingen om deskundigen, maar ook niet medisch geschoolden zoals trainers en ruiters te laten delen in haar kennis. Ze vindt kennis van de biomechanica onmisbaar als je een paard echt tot zijn recht wilt laten komen. Ze wordt tegenwoordig ook veel gevraagd om naar levende paarden met een probleem te kijken. Haar kennis van het lichaam is zo groot, dat ze heel vaak de oorzaak kan vinden door te kijken en te voelen. “De oplossing zoek ik graag in de natuur en hoe paarden in het wild leven. Je kunt natuurlijk de training aanpassen, maar een dag duurt veel langer dan dat ene uurtje. Dus als je in de rest van die tijd nog iets kunt verzinnen, dan heeft dat vaak veel meer impact.” Zo raadt Sharon dressuurliefhebbers aan om hun paarden minstens een half uur per dag hooi uit een hoog opgehangen hooinet te voeren. “Daarmee trainen ze hun rompstabiliteit en worden ze rechter. Het neemt de druk van de voorvoeten af. Het is niets nieuws, geen truc. In de natuur eten paarden ook bladeren van bomen. Ik heb opmerkelijke resultaten bereikt door dit te doen.”

Wie meer wil weten over deze bijzondere vrouw of een lezing wil bijwonen, kan terecht op www.equinestudiecentrum.nl.

Het volledige artikel met Sharon May-Davis lees je in Bit 226. Deze editie is vanaf vrijdag 22 mei verkrijgbaar in de winkel en is online te bestellen.

Sharon May-Davis