Teek
Teek

Aantal teken neemt toe in Nederland

Nieuws

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen tellen elk jaar meer teken in Nederland. In Nederland is gemiddeld is gemiddeld één op de vijf teken (20%) besmet met de Borrelia-bacterie. Let goed op, want deze besmette teken vormen niet alleen een gevaar voor de gezondheid van mensen, maar kunnen ook bij paarden en honden de ziekte van lyme veroorzaken.


Teken komen voor in bosrijke omgevingen, op plekken met hoog gras zoals duinen, maar steeds vaker ook in de eigen tuin. Teken wachten daar totdat een mens of dier langskomt waarop zij kunnen overlopen. Eenmaal op de gastheer zoekt de teek een geschikte plek en begint bloed te zuigen. Paarden zijn mogelijke slachtoffers, maar zijn niet de favoriet van een teek. Dat komt omdat de huid best dik is. Ze komen vooral voor op plekken waar de huid wat dunner is, zoals de oksels en het gebied rond de oren. Als paarden besmet zijn met de ziekte van lyme zijn niet in alle gevallen symptomen zichtbaar. Gebeurt het wel, dan wordt hij sloom, eet slecht en krijgt koorts. Ook kunnen paarden last krijgen van oogproblemen, kreupelheid, gezwollen gewrichten of gedragsveranderingen. Voor een dierenarts is het lastig om de ziekte van lyme vast te stellen door de vrij algemene symptomen. De behandeling bestaat meestal uit het behandelen met antibiotica. Ook bij honden zoeken teken de dunnere huid op. Denk onder meer aan het gebied rond de oren, aan de hals en de kop, tussen de poten en onder de staart.

Besmetting voorkomen is soms mogelijk met behulp van insectensprays. Deze zorgen ervoor dat teken zich niet gaan hechten op de huid. Anti-tekensprays voor honden worden soms ook voor paarden gebruikt. Voor honden bestaan er ook speciale vaccins om besmetting te voorkomen. Daarnaast is het van groot belang aangehechte teken zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de kans op een besmetting met lyme zo klein mogelijk blijft.

Teken kunnen bij paarden ook de ziekten anaplasmose en piroplasmose veroorzaken. Enkele weken geleden werd bekend dat de teek die piroplasmose veroorzaakt zich ook verder verspreid door Nederland.

In Bit 226 lees je het verhaal van de Amelandse Gunda Brunotte. Haar Friese ruin werd getroffen door anaplasmose. Bit 226 ligt vanaf vrijdag 22 mei in de winkel en is ook online te verkrijgen.


Bron: Horses / Dierenarts Diana van Houten