ezels
ezels

Hoe is het nu met de eventing-ezel?

Nieuws

Afgelopen herfst schreven we al over Ryan Hall en haar ezel KitKat. Ze leerde het dier eventing aan vanaf de grond en bouwde een band op waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen. Als eventing aan de hand een discipline was waren Ryan en KitKat kampioen. Horsenation praat bij met het duo.


Maar dat was nog maar het begin. Acht maanden later zijn de twee met gigantische sprongen vooruit gegaan en schrijft Ryan een boek over waar ezels allemaal tot in staat zijn, als ze maar door de juiste persoon worden begeleid. Iedereen die weleens heeft geprobeerd een ezel iets te laten doen zal begrijpen dat wat Ryan en KitKat doen niet alleen schattig is, het is gigantisch mysterieus. KitKat loopt inmiddels onder het zadel en springt over hindernissen alsof het niets is.

Ryan vertelt: "In september sprongen we enkele hindernissen, maar nu rent ze een heel parcours achter me aan en doet ze vliegende wissels als ik het vraag. We werken beter als een team."picture of little miss sassy pants because I miss her. Time to figure out how to get into a trailer to make your Rolex debut! #teamkitkat


Een foto die is geplaatst door KitKat Is Not A Guy (@eventingmydonkey) op


Ryan heeft natuurlijk ook weer nieuwe doelen gesteld. "Ik wil haar leren wijken voor druk onder het zadel, ik verwacht dat ze dat snel onder de knie heeft. Het moeilijke aan het trainen van een ezel is dat je niet even kunt Google’n hoe je het doet, omdat niemand erover schrijft. Daarom moet ik alles zelf uitvogelen. In de toekomst hoop ik met haar een show te geven op de Rolex om te laten zien dat ezels meer kunnen zijn dan weidedieren." Mensen die zeggen dat ze KitKat dwingt, lacht ze uit. "Ezels doen niet wat ze niet willen doen. Er zijn ook altijd mensen die zeggen dat ik te groot ben, maar dat is niet waar want ze heeft gewoon een ponyformaat. En als mensen zeggen dat het haar pijn doet zeg ik dat ze het niet zou doen als ze er last van had."

picture of little miss sassy pants because I miss her. Time to figure out how to get into a trailer to make your Rolex debut! #teamkitkat

Een foto die is geplaatst door KitKat Is Not A Guy (@eventingmydonkey) op
Over de verschillen van het trainen van een ezel versus een paard zegt ze: "Ezels luisteren niet van nature naar het been. En je kunt ze niet zeggen wat ze moeten doen, je moet het vragen. Als je teveel vraagt heb je kans dat je hun vertrouwen voorgoed kwijt raakt. Ik weet niet hoe ik KitKat getraind heb, als ik video’s van ons kijk zie ik dat ik de helft van de hulpen onbewust geef en ze reageert. Ezels zijn echt anders dan paarden."

Maar zijn er dan ook gelijkenissen tussen het trainen van een ezel en een paard? "Ik heb niet zoveel ervaring met het rijden van jonge paarden, maar een aantal weken geleden moest ik een paard leren springen en als KitKat het me niet eerst had geleerd, was dit paard een stuk lastiger voor me geweest. Als je een ezel kunt rijden, kun je bijna alles rijden."Noot van de redactie: we weten natuurlijk dat het niet veilig (en fijn is!) om te rijden in een korte broek ;-) Don’t try that at home!

Eerder geschreven:

Eventing met een ezel

Bron: Horsenation