evelien de vries
evelien de vries

Blog Betere Band: ‘Bewust worden van iets wat elke minuut doet’

Nieuws
[handwritten] [handwritten]“Bit is gestart met een nieuwe serie artikelen die de lezers helpen een betere band met hun paard te krijgen. Het is een soort cursus. En ik ben gevraagd die cursus te testen. Ik ben proefkonijn!”[/handwritten]

“Deze aflevering werd mij gevraagd om te ademen. Dat kan niet zo’n lastige opgave zijn, toch? We ademen heel de dag door, maar zijn hier eigenlijk nooit bewust mee bezig. Althans, ik niet. Tijd voor de eerste oefening! Iemand met de hand-oog-coördinatie van een pinguïn heeft geen tennisbal in huis, dus kies ik voor de visualisatieoefening van Hans Lauxe. Ik moest mij voorstellen dat er een strandbal in je bekkenbodem ligt die ik kan opblazen en weer leeg laten lopen. Goed, zo gezegd, zo gedaan. Ik ga plat op mijn rug liggen en begin met visualiseren. ‘Hoe moest ik die bal nou ook alweer leeg laten lopen?’ Na de tekst nogmaals de lezen doe ik een nieuwe poging. Het tuitje van de bal zit aan je navel en je moet je bedenken dat je de lucht via je navel naar die bal in je bekken blaast. Met je uitademing laat je de bal langzaam leeglopen. Het vergt wel wat inlevingsvermogen, maar als je eenmaal ‘in de flow’ zit merk je dat het werkt. Ik adem gecontroleerd, rustig en heel diep. Het is echt even een ‘zen-momentje’ op mijn hectische dag. Dat ademhaling veel verschil kan maken, daar was ik mij al van bewust. Zodra ik niet in slaap kom, focus ik mij ook op mijn ademhaling en maak ik gebruik van de 4-7-8 ademhalingstechniek. 4 tellen inademen, 7 tellen vasthouden en 8 tellen uitademen. Dit werkt super, echt een aanrader als je moeite hebt om in slaap te komen.

Ook pas ik vanuit de andere oefeningen van deze cursus ademhalen bewust toe in mijn rijden, bijvoorbeeld het uitademen zodra ik toesta met mijn hand of een overgang terug maak. De spieren ontspannen zich dan en worden lang, dit voelt je paard direct. Je zinkt dieper in het zadel en kunt (zoals het hoort) puur op je zit rijden. Het bewust inademen zodra ik even weerstand bied met mijn hand en uitademen zodra het paard nageeft en ik mijn hand toesta werkt heel prettig. Mijn paard reageerde hier heel goed op. Het is een wisselwerking, je geeft jouw ontspanning door aan je paard en vice versa. Van een ontspannen paard word je zelf namelijk nog meer ontspannen, als het goed is.

Jezelf de vraag (laten) stellen ‘Hoe adem je nu?’ is een goede wake-up call. Toen ik de vraag voor het eerst kreeg dacht ik ‘Ja euh, gewoon, door mijn neus’. Ik werd uitgedaagd daar wat dieper over na te denken en merkte dat ik met vrij korte en snelle teugjes ademhaal. Als ik me focus op mijn ademhaling word ik rustiger en meer ontspannen, ideaal in sommige situaties! Dus kijk niet raar op als je mij ineens hardop: ‘Ademhaling?’ hoort zeggen!

In Bit 226 lees je deel 3 van de cursus. Mental sportcoach John van Apeldoorn, yogadocent Sandra Hellendoorn en Eco-coach Hans Lauxen vertellen alles over ademhaling. Deze editie ligt nu in de winkel of is online te bestellen.


Lees hier alles over de nieuwe Bit-cursus: een betere band! [hr] [row][five] [/five][seven][handwritten] Evelien de Vries [/handwritten] [handwritten] Bit-redacteur Evelien de Vries test de cursus en deelt haar ervaringen in het magazine en hier online. Ze belooft eerlijk op te biechten wat zij van de oefeningen vindt en hoe het gaat. [/handwritten] [/seven][/row]