lipskader
lipskader

Fotomoment van... Tim Lips

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar een bijzondere gebeurtenis uit hun paardenleven. Welke foto heeft een bijzondere waarde en waarom? Bit duikt in het verhaal achter deze foto. Deze maand deelt olympisch eventingruiter Tim Lips zijn verhaal.


“Deze foto zat behoorlijk goed vastgeplakt in mijn fotoalbum, maar dit is echt de foto die ik wil gebruiken voor deze rubriek! Het is de zomer van 1992. Je ziet mij hier als zesjarig mannetje aan de hand van mijn oma lopen op Schiphol. Voor ons beiden was dat de allereerste keer dat wij daar waren en gingen vliegen. Ik weet het nog goed: ik was zo enthousiast!

Oma en ik gingen hier samen met het vliegtuig naar Barcelona, waar mijn vader deelnam aan de Olympische Spelen. Mijn moeder was daar ook al, maar mijn zusje Maud bleef thuis. Zij was nog te jong om mee te gaan. Ik mocht dus samen met oma vliegen om mijn vader aan te moedigen. Voor haar was het natuurlijk ook heel bijzonder om haar zoon op de Olympische Spelen te zien! Ook zij herinnert zich deze reis nog goed.

[caption id=”attachment_39151” align=”alignright” width=”200”] Tim met Oncarlos tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing[/caption]

Uiteraard was ik als kleine jongen onder de indruk van het hele evenement, de grootte, de prachtige cross en de hele ambiance, maar ik had vooral ook veel oog voor het zwembad bij het stallencomplex waar ik vele uren heb doorgebracht. De ruiters speelden daar regelmatig een potje waterpolo, maar ik was natuurlijk veel te klein. Ik mocht daarom op de rand van het zwembad zitten en zo het goal verdedigen. Prachtig vond ik dat! Ook werden er door deelnemers onderling pins geruild –dat gebeurt overigens nog steeds- zodat je alle landen kunt verzamelen en op kunt spelden. Het was voor mij dan ook echt een sport om zoveel mogelijk pins te verzamelen. Bloedfanatiek was ik daarmee. Ik speldde deze allemaal op een pet en die pet heb ik nog steeds!

[row]

[eight]

Deze Olympische Spelen zijn voor mij echt een eyeopener geweest. Niet alleen omdat ik daar heb besloten dat ik ook ooit op zo’n evenement wilde starten; het voelde zo goed om daar te zijn. Dat wilde ik later ook! Echter werden mijn ogen daar ook geopend voor de ‘grote wereld’. Ik had tot dat moment geen idee van het feit dat water uit de kraan niet altijd drinkbaar was, of dat er überhaupt nog andere sporten waren dan paardrijden!

Mijn vader werd uiteindelijk 15e op de Spelen in Spanje. Net als ik op de Spelen in Beijing in 2008! Mijn paard Oncarlos droeg dan ook dezelfde pijpkousen als mijn vaders paard Writzmark in Barcelona. Dat is een bijgeloof dat ik nog steeds hanteer.

Deze reis en eerste keer vliegen heeft dan ook veel indruk op mij gemaakt. Toen ik na de zomervakantie weer op school kwam vertelde mijn juf tegen een meisje wiens kat net was overleden, dat de kat nu vast heel fijn aan het spelen was met andere katten en poezen in de poezenhemel ‘hoog boven de wolken’. Ik was altijd best stil en verlegen, maar weet nog goed dat ik in de kring mijn vinger opstak en tegen de juf zei: “Juf, u heeft het mis. Want ik heb gevlogen met het vliegtuig en ik was boven de wolken, maar ik heb daar geen poes gezien!”

[/eight]

[four]

[panel]

Tim Lips werd in 1985 geboren in Made. Hij is de zoon van oud-eventer en huidig bondscoach eventing Martin Lips. Tim is inmiddels tweevoudig olympisch eventingruiter en won vorig jaar zilver op het NK. Momenteel is Tim volop gefocust om deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

[/panel]

[/four]

[/row]
lips
lipskader
lips1