Paardenpaspoort
Paardenpaspoort

NVWA controleert op aanwezigheid paardenpaspoorten

Nieuws

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert op dit moment bedrijven die paarden opgegeven hebben bij de Gecombineerde Opgave, schrijft AgriHolland. De NVWA controleert of de paarden gechipt zijn, of het nummer correspondeert met het nummer in het paspoort en of een medicijnverklaring is opgesteld, waaruit opgemaakt kan worden of het dier bestemd is voor de slacht. Als regels overtreden worden riskeer je een flinke boete.


Het paspoort van je paard moet altijd bij hem aanwezig zijn en je paard moet ook gechipt zijn. Je paspoort hoort dus op stal te liggen. Omdat het paard volgens de wet een dier is dat in principe bestemd is voor menselijke consumptie, mogen niet alle beschikbare medicijnen worden gebruikt. Daarnaast moet in het paspoort het hoofdstuk ‘Medische behandeling’ worden ingevuld. Dat houdt in dat vastgelegd wordt welke medicijnen (met wachttijden) toegediend worden.

Een slachtdier kan door een volgende eigenaar altijd als gezelschapsdier bestempeld worden. Omgekeerd kan niet, een gezelschapspaard blijft altijd en niet-voedselproducerend dier.

Een eigenaar heeft de mogelijkheid om het paard de status ‘gezelschapsdier‘ of niet-voedselproducerend dier’ te geven. Als de eigenaar hier voor kiest, dan moet in het paspoort genoteerd worden dat het paard ‘niet bestemd is voor de slacht of never intended for human consumption’. De eigenaar zet hiervoor zijn handtekening. Vanaf dat moment kan in principe elk middel aan het paard worden toegediend en hoeft het Medisch inlegvel of het hoofdstuk Medische behandeling niet meer ingevuld te worden. Deze keuze is onomkeerbaar.

Een dierenarts moet, alvorens hij medicijnen toedient, het paspoort kunnen inzien, om de status van het paard (wel/niet voor menselijke consumptie) vast te stellen. Het chipnummer van het paard is vermeld in het paspoort. Zou de dierenarts om gezondheids- en/of welzijnsredenen medicijnen toedienen, waardoor de status van het paard verandert van voedselproducerend naar niet-voedselproducerend, dan moeten zowel de dierenarts als de eigenaar hun handtekening in het paardenpaspoort zetten.

Bron: AgriHolland