drachtig
drachtig

Dekken met een oudere maiden merrie

Nieuws

Na jarenlang trainen is je merrie met pensioen en mag ze genieten van haar rust op de weide. Maar bij jou gaat het kriebelen: zou het niet leuk zijn om nog een veulentje van haar te fokken? Het enige probleem is dat ze nog nooit eerder een veulen heeft gehad. Welke risico’s komen kijken bij het fokken met een oudere maiden merrie? Dr Juan C. Samper, dierenarts gespecialiseerd op het gebied van voortplanting, geeft aan Horse Journals uitleg.


“Oudere maiden merries kunnen verminderd vruchtbaar zijn”, begint Juan. “Een oudere maiden merrie is een merrie die ouder is dan acht of negen en nog nooit een veulen heeft gehad. Maar er zijn ook oudere merries die in dezelfde categorie vallen: merries die gedekt zijn op hun tweede, een veulen kregen op hun derde en vervolgens een wedstrijdcarrière zijn begonnen en niet meer zijn gedekt tot ze een jaar of twaalf zijn. Het is niet helemaal hetzelfde, maar ze hebben ook een groter risico om een probleem te zijn.”

De eierstokken van deze merries hebben hun functie verloren en ze hebben kans op de ontwikkeling van vocht in de baarmoeder en het krijgen van infecties, daarnaast is de kans aanwezig dat ze een afwijkende cyclus hebben en veel ervan hebben littekens op de baarmoeder. “Het is belangrijk om je te realiseren dat een jonge maiden merrie 70 procent of meer kans heeft om drachtig te raken en een oudere maiden merrie maar een kans van 30 tot 50 procent”, vertelt Juan. “Het maakt niet uit dat ze allebei maidens zijn. Er kan succesvol met merries gefokt worden tot in hun late tienerjaren en de risico’s zijn hetzelfde als bij iedere andere merrie. Het grootste risico is dat het wellicht lastig is om een oudere maiden merrie drachtig te krijgen, voor de dracht en de bevalling zijn de risico’s niet anders dan bij andere merries.”

Bron: Horse Journals