Oud artikel rechterpagina
Oud artikel rechterpagina

Tweede Bit veulen gevonden

Nieuws

In Bit 226 vertelden we over de twee ‘Bit-veulens’ die na fokkerijadvies van KWPN-inspecteur Arie Hamoen door Nanneke Brummer uit Garderen werden gefokt. De ene vonden we terug in Sneek, maar de andere bleef spoorloos. Tot we recent een mailtje ontvingen van Esther van Zanten…


Voor de Zeoliet-merrie R.H. Carey Utopia had Brummer het fokadvies van Hamoen opgevolgd: de volbloed Roven, die dat jaar net het verrichtingsonderzoek in ging en zich fijn liet bewerken. De unieke bloedvoering sprak Brummer aan. Dat het een vos was vond ze wat minder, maar ze liet zich overtuigen dat een goed paard geen kleur heeft.
Het Bit-experiment leverde een kerngezond hengstveulen op. De langbenige vos www.greatguy.nl van de hengst Roven viel minder langgelijnd uit dan Brummer had gehoopt. Hamoen was het met haar eens dat hij voor het mooie meer lengte in het lijf had mogen hebben. En terwijl de merrie een recht achterbeen had, toonde het veulen juist een wat lang en gebogen achterbeen. “Maar hij heeft een goed front en een betere achterhand dan zijn moeder.”
Brummen verkocht het veulen. De speurtocht voerde ons naar de KNHS en het KWPN. Daar hoorden we dat het paspoort van Greatguy op naam heeft gestaan van E. van Zanten uit Leerdam. In het systeem staat dat het paard in september 2013 is verkocht, maar niet aan wie. Uit de sportstanden blijkt dat Greatguy tot in 2009 in de sport is uitgebracht. Hij is Z1 dressuur en B springen. Op het opgegeven adres woont geen ‘Van Zanten’ meer, dus het spoor liep dood. Tot we onlangs een mailtje kregen van Esther van Zanten:

“Hallo, ik ben al jaren trouwe lezer van Bit. Maar ik ben niet zo goed met internet en Facebook en zo. Nu lees ik net de nieuwe Bit en zie het stuk over twee veulens opgespoord. Die vos heb ik als veulen gekocht. Dat staat ook in het stukje geschreven en ook de sportstanden. Ook staat er dat ze mijn adres niet meer konden vinden, dat klopt, ik ben verhuisd naar Leerdam. Maar dat weten ze wel bij het KWPN en de KNHS, jammer dat ze dat niet door willen geven. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt en was inderdaad Z1 dressuur met hem en B springen. Met springen had hij vaak weinig zin om z’n benen hoog genoeg op te tillen. Ik heb hem een keer op de foto laten zetten en toen had hij 3tjes voor artrose. Meestal was hij wel fijn te rijden, maar af en toe was hij zo lastig, hij ging net zo lang door met bokken tot je eraf was. En dat ging steeds harder. Toen heb ik besloten om hem te verkopen. Ik begreep dat hij vervolgens naar het buitenland is gegaan.”

Waar Greatguy nu is, is dus steeds niet bekend. Maar wie weet krijgen we daar alsnog een goede tip over…

Het hele verhaal over de zoektocht naar de Bit-veulens lees je in Bit 226. Deze editie ligt nu in de winkel en is online te bestellen. 

DSC_0073