buitenrit
buitenrit

Zes onvermijdelijke dingen die je leert tijdens een buitenrit

Nieuws

Oh, wat was het 1000 jaar geleden nog rustig op de weg. Okay, je had de kans om te sterven aan een vreselijke ziekte, maar de weg had je tenminste voor jezelf. Horse and Hound somt zes dingen op die je hoe dan ook leert van je paard tijdens een buitenrit.1. Fietsers willen je pakken


Als iets snel en zacht achter je paard aangaat, gaat hij er vanuit dat het een roofdier is. Maar hij heeft nul verstand van mode en het komt echt niet in hem op dat geen enkele leeuw met een beetje zelfrespect naar buiten gaat in een strak wielrenbroekje en een helm die hem eruit laat zien als een alien. En als er veel van hen zijn, in zo’n peletonding, dan gaat hij er vanuit dat hij wordt achtervolgd door een roedel wolven. Blijf rustig, zit diep en onthoud dat je paard misschien aan het knorren en blazen is, jij draagt tenminste niet zo’n strak kort broekje. Hopelijk.

2. Tractoren willen je pakken


Weinig paarden kijken naar een tractor en denken: ‘wow, die is zó cool! Kijk naar de remmen van dat ding! Ik vraag me ook af waarom ik James May er niet op heb zien rijden in Top Gear?’ Dat is deels omdat ze geen tv kijken en ook omdat we hier aan het anthropomorphiseren zijn, maar het punt is dat de meeste paarden tractoren gewoon niet zo leuk vinden. Feit.

3. Fazanten zijn... je snapt het idee, toch?


Ze zien er misschien super mooi uit, met al hun gekke, gekleurde veren, maar deze vogels zijn eigenlijk echte paardenmoordenaars. Dit realiseer jij niet, maar je paard wel. Dus als een fazant uit de bosjes voor zijn neus springt en dat panikerende gekke geluid van ze maakt, dan weet je paard dat het zijn taak is om jou te beschermen. En dat doet hij door een draai te maken van 180 graden en zo ver mogelijk weg te sprinten, wat waarschijnlijk niet de manier is hoe jij omgaat met een vogel die zo dom is dat hij soms in het pad van een auto slingert. Maar je paard doet dat omdat hij om je geeft. Houd vast aan die gedachte (en aan de teugels...).

4. Paarden schrikken niet altijd van de dingen waarvan jij verwacht dat ze schrikken


Fietsers, tractoren en fazanten hebben dan misschien het potentieel om je paard het apelazarus te laten schrikken, ze doen het misschien niet. De kans is groot dat je paard er gewoon langs wandelt, een oor richt op de fietser/tractor/fazant en zich afvraagt waarom de ruiter op zijn rug de foetushouding heeft aangenomen en luidt snikt. Maar wee je gebeente als een narcis de euvele moed heeft om op zijn vaste rondje te groeien in het voorjaar. Of misschien regent het en ziet hij zijn spiegelbeeld in de plassen. Of staat er een boom die anders is dan de anderen. Shock, horror - code rood!

5. Een paard kan zichzelf onzichtbaar maken


Fluoriserende beenbeschermers, een fluoriserende frontriem, een fluoriserend jack en een fluoriserende deken... jij en je trouwe ros zijn in zoveel fluo uitgedost dat je vrij zeker bent dat ze je vanaf de maan kunnen zien. En daarom is het zo vreemd dat je op een smal landweggetje toch met volle snelheid wordt ingehaald door een auto, die niet eens aanstalten maakt om te remmen. Er kan maar een verklaring zijn: ze kunnen je niet zien. Je paard heeft geheime superkrachten en hij heeft jullie allebei onzichtbaar gemaakt. We zouden willen dat hij dat niet deed.

6. Kliko’s eten paarden


Dit heeft geen verdere uitleg nodig. Iedereen weet dat kliko’s paarden eten.

Bron: Horse and Hound