laurens van lieren portet
laurens van lieren portet

Blog Laurens van Lieren: Op zoek naar routine

Nieuws

Sinds 1 juni ben ik met mijn paarden ingetrokken bij de Selevia Hoeve van familie Van Den Broek uit Werkendam. Van daaruit ga ik mijn bedrijf runnen en mijn sportieve ambities nastreven. Het is een schitterende, nieuw gebouwde accommodatie, die aan al mijn wensen voldoet (of gaat voldoen, want er zijn nog wat dingen niet helemaal klaar). De paarden moesten duidelijk wennen aan hun nieuwe onderkomen, dat is altijd een belangrijke fase. Zeker de jonge hengsten die ik onder mijn hoede heb moesten leren hoe ze zich horen te gedragen. Nu ze allemaal goed gewend lijken te zijn is er een hectische periode voorbij.
Er begint routine in de alledaagse dingen te komen, en de paarden voelen zich op hun gemak. De training verloopt naar wens, en nu we ook de stapmolen in gebruik hebben kunnen nemen, is de basis gelegd voor het nastreven van de verschillende doelstellingen per paard.

Bij mensen werkt het eigenlijk niet anders; ook wij zijn gewoontedieren. Als we ‘s ochtends opstaan heeft ieder zo z’n eigen ritueel. Van tandenpoetsen tot de hond uitlaten, de krant lezen met een kopje koffie, of hardlopen; ieder heeft zo zijn eigen wijze om op een goede manier aan de dag te beginnen. Vooral (top)sporters zullen weten waar ik het over heb. Je bent op zoek naar je ritme, de dingen die je in de juiste gemoedstoestand brengen om te presteren, om het maximale uit jezelf te halen en je goed te voelen. Het is als een soort recept, waarin je alle ingrediënten iedere keer in dezelfde uitgebalanceerde verhouding wil hebben, omdat dat bewezen heeft een goed resultaat te geven.
‘Je krijgt die automatismen maar op één manier: gewoontes creëeren!’

Uiteindelijk is dát de kunst van goede (dressuur)training; het uitvinden van het juiste recept per paard, en het iedere keer opnieuw kunnen reproduceren van het gewenste resultaat. Dit doe je door het opbouwen van automatismen. Bepaalde basisvoorwaarden dienen aanwezig te zijn om te kunnen presteren. En die basisvoorwaarden dienen allemaal bijna automatisch te zijn. Je krijgt die automatismen maar op één manier: gewoontes creëeren! Ieder paard zijn eigen (ochtend)ritueel...

Het heeft lang geduurd voordat ik de discipline had (of de motivatie, of het inzicht) om dit niet alleen intellectueel te weten, maar ook echt door te voeren in mijn manier van trainen. Hierin speelt leeftijd zeker een belangrijke rol. Van nature houd ik van afwisseling, van variatie. Veel van hetzelfde vond ik voorheen al gauw saai. Als het één al enigszins bevestigd leek te zijn, wilde ik heel gauw verder met iets anders. Maar als je niet oppast moet je dan allerlei dingen tegelijk corrigeren en bijsturen, en ben je de hele tijd heel druk in de weer. Bovendien gaat dat ten koste van de lichtheid en de kwaliteit. Tegenwoordig hamer ik echt op herhaling en het doorgaan tot je een bepaalde gewenste reactie ook daadwerkelijk op een eerste hulp krijgt, omdat ik weet dat dát de bouwstenen zijn om verder te komen.
‘Tegenwoordig hamer ik echt op herhaling en het doorgaan tot je een bepaalde gewenste reactie ook daadwerkelijk op een eerste hulp krijgt’

Naarmate ik ouder ben geworden heb ik ook voor mezelf ervaren dat ik door bepaalde basisvoorwaarden beter presteer. En zo heb ik voor mezelf een soort recept ontwikkeld, een ochtendritueel, waardoor ik iedere dag zin en energie heb om te doen wat er op mijn programma staat. Als dat voor mij werkt, werkt dat ook voor mijn paarden. En dus doe ik nu meer van hetzelfde, creëer ik voor ieder paard zijn eigen recept, zijn eigen ritueel. En ik merk dat dat als basis een hele vruchtbare voedingsbodem is om prestaties te kunnen leveren.

Oefening baart kunst!

Groet,Laurens van Lieren


Ruiter & Trainer | Directeur Sportief Dressuur bij CHIO Rotterdam | Commentator paardensport bij NOS Studio Sport | Mede-eigenaar en bestuurder bij Stal Hexagon