transmaud
transmaud

Transformatie: Maud

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Maud, een stugge en ongemotiveerde Haflingermerrie met een flinke buik die veranderde in een knappe pony die graag haar best doet.


Naomi Janssen was niet meteen overtuigd toen ze Maud zo’n twee jaar geleden voor het eerst in de wei zag staan. De toen zevenjarige merrie stond op een prachtige wei maar was zelf niet zo knap en heel wat kilo’s te zwaar. Toch waren de eigenaren van de stal waar Naomi rijdt geïnteresseerd en kochten haar. Bij het trailerladen werd direct duidelijk dat Maud een flinke gebruiksaanwijzing had. “Dit was ook de reden dat de vorige eigenaar haar verkocht,” vertelt Naomi. “Ze kon er niets mee. Als er iemand opstapte in de bak draaide Maud direct weer om en stond ze binnen no-time weer op stal. Met buitenritten verzette ze geen stap, ze was ontzettend lastig. Maud liep daarom alleen voor de kar en stond verder veel in de wei. Dat was haar ook wel aan te zien, ze was echt behoorlijk dik. Aan mij de schone taak er weer een echte ‘happy athlete’ van te maken.”

“Eenmaal bij ons op stal ben ik direct met haar aan de slag gegaan. Ik gooide haar los in de bak en stapte er al vrij snel op. Dat was de eerste keer wel even schrikken. Wat een trage, stijve pony, waar was ik aan begonnen? Ik kreeg niet echt contact met Maud, ze was totaal niet mensgericht. Dat is ook niet zo gek, ze stond bij haar vorige eigenaar veel (alleen) in de wei en zag weinig mensen. Door de hoeveelheid aandacht die ze van mij kreeg en haar nieuwe thuis met een aantal andere paarden en mensen, veranderde Maud langzaam maar zeker in een veel socialere pony. Met rijden was ze nog niet makkelijk maar ik stapte er toch steeds weer op. Ze ging van stug en stijf naar opstandig. Die periode ging met vallen en opstaan, gelukkig bleef ik zitten. Toch merkte ik wel vooruitgang. Ze werd losser in haar lijf en veel toegankelijker.”

“Na ongeveer een jaar durfde ik het aan om een wedstrijd met haar te rijden. Dat ging hartstikke goed, ze was toen al zo veranderd! Haar buikje was nog niet helemaal verdwenen en dat viel ook de jury op. “Misschien is het beter dat ze wat afvalt, dan kan ze wat makkelijker bewegen”, stond er op het protocol. Helemaal terecht natuurlijk, en gelukkig begon Maud toen ook fysiek te veranderen. Ze stond bij ons nog wel lekker in de wei, maar dan met een graasmasker op. Hierdoor heb ik haar gewicht meer onder controle en is ze flink afgevallen. Maar het blijft een Haflinger die ontzettend veel van eten houdt!”

 

[caption id=”attachment_41529” align=”alignleft” width=”300”] Foto: Laura Ploeger[/caption]

Maud is inmiddels negen jaar en van haar lastige karakter is nog maar weinig te merken. “Ze is compleet veranderd! Ik denk dat de aandacht en regelmaat die ze nu krijgt haar ontzettend goed heeft gedaan, zowel fysiek als mentaal. Ik kan nu alles met Maud, het is zo’n fijne pony! We rijden regelmatig lekker buiten of met nog twee andere paarden in de bak, iets wat vroeger echt niet kon. Dan was het ruzie! We hebben nu echt een klik, ik voel dat ze voor me wil werken. Mijn doel is om in de toekomst wedstrijden met haar te rijden, zodat iedereen kan zien wat een geweldige, leuke pony ze nu is.”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatiemaud
Eerste dag op stal
Juni 2014 _2
Juni 2014
Februari 2014_2
transformatiemaud copy