fries details
fries details

Koning reikt Gouden Swipe uit

Nieuws

Onder het toeziend oog van Koning Willem-Alexander en duizenden enthousiaste toeschouwers won Silke Boersma uit Leeuwarden zaterdag de historische harddraverij op het Wilhelminaplein in haar woonplaats, schrijft de Leeuwarder Courant.


De Leeuwardense versloeg in de finale tot twee keer toe haar rivale Anneke van der Staal. Boersma kreeg de Gouden Swipe uitgereikt door Koning Willem-Alexander. Eerder die dag onthulde die op het Oldehoofsterkerkhof een graffiti rond het thema Maria Louise.

Deze harddraverij is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Geheel in authentieke stijl, sturen de ruiters hun Friese Paarden zonder zadel in draf over de 100 meter zandbaan.

Boersma versloeg met haar merrie Edelien in de finale haar rivale Anneke van der Staal tot tweemaal. De merrie doet haar bijnaam de ‘Speer van Blessum’ dan ook eer aan.

De koning trad met de uitreiking van de Golden Swipe in de voetsporen van zijn voorouders, omdat ook Willem I, II en III en koninginnen Emma en Wilhelmina ooit de prijs uitreikten. Aan het einde van de 19de eeuw raakte de traditie in onbruik.

Bron: Leeuwarder Courant / Horses