rieky2
rieky2

Fotomoment van... Rieky Young

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar een bijzondere gebeurtenis uit zijn paardenleven. Welke foto heeft een bijzondere waarde en waarom? Deze keer vertelt meervoudig Nederlands en Europees kampioen Reining Rieky Young over haar herinneringen.
“Op deze foto staat Iwan. Iwan was mijn allereerste ‘echte eigen’ pony. Mijn vader handelde in pony’s en daardoor reed ik veel verschillende pony’s, maar wel voor een kortere tijd. Hierdoor kon ik nooit echt iets af maken waar ik aan begon en dat vond ik jammer. Mijn vader heeft mij toen beloofd dat ik een pony voor mezelf zou krijgen die hij echt niet zou verkopen als ik dat niet wilde. De kleur, het ras, het maakte mij niet uit. Als ik maar een ‘eigen’ pony had! Mijn vader kwam zijn belofte na: Iwan kwam bij ons op stal.

[caption id=”attachment_41606” align=”alignright” width=”200”] Rieky met Burnt Starlight tijdens de Wereldruiterspelen in 2010[/caption]

Ik heb Iwan niet zelf uitgekozen, maar ik weet onze eerste ontmoeting nog goed. Ik was 9 jaar en logeerde in Oss –niet ver van ons huis vandaan- bij een nichtje. Van mijn ouders moest ik zo nu en dan eens uit logeren om zo ook te wennen aan het feit om regelmatig van huis te zijn. Ik vond dat verschrikkelijk! Ik kreeg altijd last van heimwee. Naar huis, maar vooral: heimwee naar de paarden. Mijn vader belde dat weekend later op de avond naar het huis van mijn nichtje om te vertellen dat hij een nieuwe pony op stal had staan voor mij om te rijden. Toen was ik natuurlijk niet meer om te houden! Ik wilde naar huis! Mijn vader kwam mij dan ook diezelfde avond laat nog ophalen. En daar stond Iwan: een 3-jarige hengst, nog maar net zadelmak. En hij was van mij! Iwan bleef niet lang hengst en ik heb hem vervolgens zelf ingereden.

[row]

[eight]

Op de foto ben ik 12 jaar en rijden we een dressuurwedstrijd. Iwan was zo ontzettend lui… Niet vooruit te branden! Ik dacht vaak: “Laat ik er nog maar een gulden ingooien en dan halen we net het afgroeten!” Wat heb ik hard moeten werken met hem! Toch reden we naar het Z en kwamen we in de selecties voor het EK pony’s. Helaas werden we niet geselecteerd, mede door mijn jonge leeftijd. Wel hadden we inmiddels 55 winstpunten in het Z en begon de lol er een beetje vanaf te gaan voor mij, want ja, wat nu? We kregen het aanbod om Iwan te verkopen voor veel geld. Mijn vader liet de keuze aan mij, zoals hij had beloofd. Maar Iwan mocht niet weg van mij. Hij bleef. Ik ben me vervolgens met hem gaan uitleven in de vrijheidsdressuur. Hij leerde tellen, liggen, knielen en uiteindelijk ben ik op hem begonnen met westernrijden. Dat werd mijn nieuwe uitdaging met hem!

Toen Iwan 18 was wilde een pensionklant van ons hem kopen. Zij was op zoek naar een betrouwbare, stabiele pony om recreatief te rijden en wilde hem bij ons op stal laten staan. We maakten de afspraak dat zij hem nooit zou doorverkopen. Daar kon ik wel mee leven, want zo bleef hij toch dichtbij. Op zijn 21e jaar is Iwan geheel onverwacht gestorven aan de gevolgen van koliek. Ik was er niet bij toen hij overleed. De schok was heel groot, maar ik weet dat ‘mijn Iwan’ een superfijn leven bij ons heeft gehad. Door de belofte van mijn vader was Iwan de eerste pony waar ik ooit een band mee heb kunnen opbouwen. Daar ben mijn vader zeer dankbaar voor. Ook voor de wijze lessen die ik van hem en Iwan heb geleerd en waar ik nog steeds achter sta: 1) Nooit meer een lui paard voor mij en 2) Verkoop een paard wel als je er een goede prijs voor kan krijgen. Maar Iwan, die had ik voor geen enkele prijs willen missen!”

[/eight]

[four]

[panel]


Rieky Young werd in 1970 in Vorstenbosch. Ze is meervoudig Nederlands en Europees kampioen Reining en stond in zowel 2008 (met Burnt Starlight) als in 2011 (met Brady Chex) bovenaan in de FEI Year End Ranking. Ze is moeder van twee kinderen en getrouwd met Dave Young, bondscoach Reining. In Vorstenbosch leiden zij Burgmeijer Quarter Horses waar zij training, begeleiding en cursussen verzorgen voor de westernsport en enkele hengsten ter dekking hebben staan.


 

[/panel]

[/four]

[/row]
140824869_ABFweb
101002449_ABFweb
rieky