deken zon
deken zon

Ban op houden van paarden wegens winterdekens in de hitte

Nieuws

Een man uit Cambridgeshire die zijn paarden in de brandende zon met een winterdeken liet staan, mag drie jaar geen paarden meer houden. Horse and Hound schrijft dat hij 9 juni werd aangeklaagd op drie overtredingen.


Vorig jaar juli werden de RSPCA en World Horse Welfare ingelicht omdat er zorgen waren over het welzijn van de paarden. Ze hadden hun dekens nog steeds op, ook al was het inmiddels 30 graden. De paarden stonden ook in een weiland dat omringt was met zogenaamd ‘struikeldraad’.

Jacko Jackson van World Horse Welfare vergelijkt het oplaten van dekens tijdens een hete zomerdag met het achterlaten van een hond in een hete auto.

Een van de paarden, de merrie Roxy, was zwaar kreupel vanwege een oude, onbehandelde verwonding aan haar been. Ze moest later worden ingeslapen. De andere twee paarden merrie Tess en ruin Oscar, werden gered.

“Veel mensen denken op het eerste gezicht dat een paard dat een deken draagt vast goed verzorgd wordt. Maar gelukkig realiseerde deze beller dat het echt niet kon in deze tijd van het jaar en merkte hij het duidelijke ongemak van de paarden op”, vertelt Jacko.

Dean Astillberry, inspecteur van de RSPCA zei dat de paarden “loom waren, zwaar ademden en zich duidelijk niet lekker voelden”.

De paarden veranderden zodra ze werden gered door de RSPCA. “Dit was een geval waarin de eigenaar gewoon niet wilde luisteren naar advies over hoe hij zijn paarden zou moeten verzorgen en daardoor werden ze in gevaar gebracht”, voegt Dean toe.

De eigenaar werd schuldig bevonden op het veroorzaken van onnodig lijden. Naast een ban van drie jaar op het houden van paarden kreeg hij ook een boete van 750 pond.

Bron: Horse and Hound