Droes
Droes

Droes op Alphense manege

Nieuws

De besmettelijke paardenziekte droes is vastgesteld op Hippisch Centrum Zeegersloot in Alphen aan de Rijn. Koorts, neusuitvloeiing, zwellingen onder de kaak en slecht eten zijn kenmerken van deze vervelende ziekte. Het Hippisch Centrum heeft de leden per mail op de hoogte gebracht van de besmetting.


Een aantal paarden is besmet en de manege doet er alles aan om verdere verspreiding te voorkomen. Zo zijn er diverse maatregelen getroffen door de manege. Geen enkel paard mag de accomodatie verlaten, de luiken van de stallen blijven gesloten en ruiters mogen naast het paard dat zij verzorgen en/of berijden geen andere paarden aanraken.

“Wij begrijpen dat de maatregelen ingrijpend zijn, maar wij hopen hiermee de verspreiding van de ziekte te beperken. Het kan natuurlijk zijn dat bij voortschrijdend inzicht deze regels veranderen danwel uitgebreid worden. De regels zijn in ieder geval van kracht tot minimaal twee weken na de laatst gemeten koortspiek bij een paard. Uiteraard zullen we indien hierover meer informatie bekend is jullie opnieuw informeren”, zo wordt de informerende mail afgesloten.

Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Deze vermenigvuldigt zich in de lymfeknopen van het paard en veroorzaakt pijnlijke zwellingen, meestal in de keelstreek. In sommige gevallen kan de kiem via de bloedbaan naar lymfeknopen elders in het lichaam gaan. Dan kunnen ook de lymfeknopen in de buik ontstoken raken. De ziekte kan ook worden overgebracht via drink- en voerbakken. Droes kan voorkomen bij paarden, pony’s en ezels van elke leeftijd en elk ras. Het meeste risico lopen jonge paarden, paarden die worden gehouden in grote aantallen en veel in aanraking komen met andere paarden en paarden die veel op concoursen en keuringen komen. Droes kan in uitzonderlijke gevallen fataal verlopen en is moeilijk te behandelen.

Bron: Alphens.nl