te dik
te dik

Dominant paard wordt sneller te dik

Nieuws

Uit Brits onderzoek blijkt dat hoe dominanter een paard is, hoe groter de kans bestaat dat hij te dik is. Dat schrijft Equinews.


In het onderzoek werden 203 paarden geobserveerd die in 42 verschillende kuddes stonden in het Verenigd Koninkrijk. De paarden werden allemaal individueel in de weide gevoerd, op hetzelfde tijdstip. Er werd gekeken hoevaak er werd verplaatst van voerplek. Vervolgens werd de dominante orde bepaald aan de hand van hoevaak het individu van het voer werd gejaagd en hoevaak hij een ander dier wegjaagde van het voer. Ook de leeftijd, stokmaat en lichaamsscore werden gemeten.

Uit het onderzoek bleek dat:

  • De gemiddelde lichaamsscore van de paarden in het onderzoek lag op 5,53 op een schaal van 1 tot 9.

  • 17,24 procent van de paarden te dik was (met een lichaamsscore van meer 7 of meer).

  • Er werd een sterke relatie tussen dominantie en de lichaamsscore ontdekt, als de dominantie steeg deed de lichaamsscore dat ook.

  • Bij de dominantere paarden was de kans op overgewicht elf keer zo groot.

  • Pony’s waren eerder te dik.

  • Paarden van middelbare leeftijd waren eerder dominant dan jonge of oudere paarden.

  • De stokmaat had geen impact op de dominantie.


Het onderzoek laat zien dat de lichaamsscore meer effect heeft op de dominantie dan de stokmaat. Daarnaast waren paarden niet altijd op alle gebieden dominant, een voedseldominant paard kan op het gebied van schuilplaatsen namelijk helemaal niet dominant zijn. En als laatste bleek uit het onderzoek dat kuddes met minder variatie in leeftijd en stokmaat meer interactie hadden, zoals bijten, schoppen en wegjagen. De onderzoekers suggereren dat het beter is om paarden van diverse leeftijden en stokmaten bij elkaar te zetten om vriendelijker gedrag te creëren.

Bron: Equinews