renpaard
renpaard

Renpaarden worden steeds sneller

Nieuws

Uit een Brits onderzoek blijkt dat renpaarden steeds sneller worden, schrijft Horsetalk. De bevinding is in strijd met de algehele consensus van onderzoekers in de industrie.


Onderzoekers Patrick Sharan en Alastair Wilson zeggen dat er verder onderzoek nodig is om te bepalen of de toegenomen snelheid een genetische aanleg heeft of dat het het resultaat is van betere training, jockeytactieken of andere omgevingsfactoren.

Voorgaande studies lieten zien dat volbloeden het limiet van hun snelheid hadden behaald en dat de snelheid niet langer verbeterde. Deze studie analyseerde de winnende tijden van een klein aantal middel- en langeafstand races en nam geen andere factoren zoals de zachtheid van de bodem mee.

De onderzoekers keken naar 616.084 tijden van 70.388 paarden. Uit de resultaten blijkt dat de snelheid sinds 1850 drastisch is toegenomen en dan voornamelijk op de korte afstand. Dit zou kunnen komen doordat de meeste fokkers zich op het focusten op de evolutie van het renpaard op de korte afstand. Volgens de onderzoekers is nu echter een natuurlijke grens bereikt en zal de snelheid niet veel hoger komen te liggen.

Ook de rijstijl van de jockeys is sterk veranderd. In 1897 reden de jockeys met veel langere beugels. Tussen 1970 en 1980 kwamen trainers tot de ontdekking dat het verkorten van de beugels voor een stabielere zit zorgden, waardoor de paarden meer snelheid konden maken.

Bron: Horsetalk