transmax
transmax

Transformatie: C Max Z

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook C Max Z, een zevenjarige Zangersheide ruin. Hij veranderde van een ernstig ziek veulen in een belofte voor de toekomst.


In 2008 zocht Mieke Wouters een nieuw paard. Ze ging kijken bij twee veulens, waarvan een haar meteen opviel. “Niet omdat hij mooi of stoer was, maar omdat hij een echte “jaarling, naarling” was. Het veulen zat slecht in zijn haren, je zag zijn ribben en zijn buik was duidelijk opgezwollen door de wormen. Ik probeerde hier doorheen te kijken en zag toch iets bijzonders in hem. Ik besloot om het veulen te kopen”, vertelt Mieke.

De week erop belde de dierenarts met slecht nieuws: de bloeduitslag was niet goed. De bloedwaardes waren beneden alle peil en ook met de lever, nieren en longen was het niet goed; alles duidde op wormen. “Dat is vast zo opgelost, dacht ik. Maar volgens de dierenarts was het heel ernstig. Ik moest even slikken. Ik wist dat ik een ziek veulen had gekocht, maar zo ziek, dat had ik niet verwacht!” De dierenarts stelde voor om twee keer te ontwormen met een tussenperiode van drie weken en om zijn voer te verdrievoudigen: twee porties voor de wormen en een voor Max. Na een behandeling van een half jaar was zijn bloed eindelijk in orde.

“Ondertussen hadden mijn vriendin en ik C Max Z omgedoopt tot ‘Wormpje’ en dagelijks maakten we een wandeling met hem. Door zijn ziekte was hij behoorlijk verzwakt. Dat was natuurlijk heel vervelend maar het had ook zo z’n voordelen: we wandelden veel met hem door het drukke verkeer, over houten bruggen en langs het kanaal met varende boten. ‘Wormpje’ werd dankzij het voer en het wandelen sterker en raakte op deze manier zonder moeite gewend aan nieuwe, ‘enge’ situaties.”

Het ging goed met de stoere hengst en Mieke besloot zijn koosnaam te veranderen in ‘Max’. “Toen Max drie was, kreeg ik een aanbieding om een jaar naar Amerika te verhuizen om voormalig coach van Prins Philip (Groot Brittannië), David Saunders, te helpen met de training in aanloop naar WEG in Kentucky. Deze kans kon ik niet voorbij laten gaan en gelukkig namen mijn vader, broer en een vriendin de verzorging van Max op zich. Zo kreeg hij nog een extra jaartje om aan te sterken. Toen ik in 2011 terugkwam in Nederland, maakte ik hem zonder problemen zadelmak. Hij was écht een schatje.”

“Toen Max drie maanden zadelmak en inmiddels gecastreerd was, reden we onze eerste dressuurwedstrijd. Hij gedroeg zich voorbeeldig! Maar na vijf maanden kreeg hij door dat hij jong en sterk was en werd opstandig. Hij werd dagelijks getraind, we pasten zijn dieet aan, maar niets hielp! Hij kon super braaf lopen, ineens ontploffen en daarna liep hij verder alsof er niks gebeurd was. Maar ik was koppig en bleef doorzetten, ook al verklaarden mensen me voor gek. Na anderhalf jaar bloed, zweet en tranen, besloot David Saunders om Max voor de koets te zetten. Wonderbaarlijk genoeg vond Max dit geweldig. Een jaar lang liep hij ‘s morgens voor de koets en ‘s avonds een uur onder het zadel. Ik denk dat dit hem echt goed heeft gedaan.”

Dit jaar wordt Max acht jaar en zijn dolle fratsen komen nog maar zelden voor. “Ondertussen doen we samen mee aan spring- en dressuurwedstrijden (100cm + L dressuur). Een kennis van me springt 1.10 meter met hem en zegt: “Er zit nog véél méér in dit paard!”. Het is echt een superlief paard met een gouden hart en ik ben zo blij dat ik ooit besloten heb hem te kopen.”
max1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
maxspringen
wandel
maxcapriolen