stethoscoop
stethoscoop

Dierenkliniek Utrecht heeft nieuwe CT-scanner

Nieuws

De afdeling Diagnostische Beeldvorming van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gebruikt sinds maart de ‘state-of-the-art’ Siemens 64-slice sliding gantry CT-scanner. Het apparaat maakt 64 beelden per omwenteling en heeft de mogelijkheid om staande paarden te scannen, waardoor paarden en gezelschapsdieren veel sneller onderzocht kunnen worden.


Het nieuwe apparaat, een Siemens 64-Slice Sliding gantry CT-scanner is uniek binnen de diergeneeskunde omdat het dier stil blijft liggen of staan, terwijl het apparaat over het dier heen beweegt. “De overstap van een single-slice CT naar de geavanceerde 64-slice CT scanner zorgt voor een aanzienlijke verbetering in beeldkwaliteit, maar ook scansnelheid, waardoor de dieren minder lang onder narcose hoeven”, vertelt een trotse Stefanie Veraa, radioloog bij de afdeling Diagnostische Beeldvorming.

De verbeterde beeldkwaliteit in combinatie met de nieuwste software stelt de afdeling Diagnostische Beeldvorming in staat steeds kleinere objecten beter in beeld te brengen, wat in de patiëntenzorg tot een nog betere diagnosestelling en chirurgieplanning bijdraagt. “Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kleine tumoren en uitzaaiingen, kiesveranderingen bij knaagdieren en paarden of botfissuren (botscheurtjes)”, aldus Stefanie.

“De hoge scansnelheid maakt het mogelijk om stabiele dieren onder lichte narcose te scannen en in uitzonderingssituaties kan een onderzoek plaatsvinden bij een wakkere patiënt, zoals bij spoedpatiënten of heel benauwde dieren. Ook wordt het mogelijk door de enorme vooruitgang in scansnelheid om contrast dat via een infuus wordt ingespoten in de vaten te volgen wanneer dit achtereenvolgens in de vaten en weefsels zichtbaar is. Er hoeft daarom maar één keer contrast gegeven te worden, waarna op verschillende achtereenvolgende momenten wordt gescand.”

Paarden en de sliding gantry


Een sliding gantry wil zeggen dat de scanner over rails heen en weer glijdt, terwijl de patiënt stil blijft staan of liggen. Dit maakt het onder meer mogelijk bij het staande paard het hoofd en voorste deel van de hals te scannen zonder dat deze onder volledige narcose gebracht hoeft te worden. De paarden worden op de juiste hoogte gebracht met behulp van een speciale lift en vervolgens gescand onder continue begeleiding van een anesthesist en kliniekmedewerkers. “Dit levert vanzelfsprekend enorme voordelen op het gebied van narcoserisico’s, logistiek en kosten, doordat de voorbereidingstijd, scantijd en recovery korter zijn. Het maken van röntgenopnamen van het hoofd lijkt hiermee grotendeels verleden tijd.”

Met de nieuwe CT scan blijft het ook nog mogelijk om onder volledige narcose bij het liggende paard beelden te vervaardigen van benen en hoofd/halsgebied.

Bron: Universiteit Utrecht