water afspoelen hitte warm
water afspoelen hitte warm

Dierenbescherming bezorgd over vervoer tijdens hittegolf

Nieuws

De Dierenbescherming vindt dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken het vervoer van vee tijdens de voorspelde hittegolf moet verbieden. “Varkens raken bij 25 graden al in hittestress, ik voorspel niet veel goeds als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alleen steekproefsgewijs controleert”, stelt directeur Frank Dales.


Ook wedstrijden met dieren en tentoonstellingen moeten volgens de Dierenbescherming kritisch worden bekeken. “Het kan niet zo zijn dat wedstrijden met duiven over lange afstanden gewoon doorgang vinden”, vindt Dales. Zijn organisatie vertrouwt erop dat mensen met huisdieren hun gezonde verstand zullen gebruiken. “Juist over de productiedieren of dieren die een andere, bijvoorbeeld competitieve waarde vertegenwoordigen, maak ik me extra zorgen”, aldus de directeur.

Afzien van transport


Ook als de temperaturen in ons land niet tot tropische waarden stijgen, dienen veetransporteurs na te gaan of zij door een gebied zullen rijden waar het 30 graden of warmer is, en in dat geval afzien van transport. ‘s Nachts door hete gebieden rijden kan een optie zijn, mits de temperatuur dan voldoende zakt. Diverse organisaties van paardenwedstrijden hebben al besloten het programma te wijzigen of ze maatregelen om meer schaduwplekken en water aan te bieden. Enkele organisaties hebben besloten de wedstrijd af te gelasten.

Controles


Aan de NVWA de taak om bij het al dan niet afgeven van een Gezondheidscertificaat voor lange afstandsveetransport hierop te toetsen en geen certificaat uit te reiken als de chauffeur van plan is om door een hittegolfgebied te rijden. Ook na een langdurig veetransport behoort de NVWA te checken of er al dan niet tijdens extreme hitte is gereden en hier zo nodig achteraf een boete voor opleggen.

Bron: Dierenbescherming