Blog Dana van Lierop: Op weg naar het EK in Vidauban
Nieuws
Het is voor mij ieder jaar weer een hoogtepunt: de Europese Kampioenschappen voor de jeugd. Als jullie dit lezen, ben ik in het Franse Vidauban om samen met Walkuere heel hard mijn best te doen op het EK. Super spannend en leuk allemaal, maar hoe gaat dat nu eigenlijk allemaal in z’n werk? Ik leg het uit en neem jullie mee in mijn voorbereiding op het EK.
A en B kader
In Nederland worden er kadervormingswedstrijden gehouden. Je moet een bepaalde score halen om het in kader te worden opgenomen. Bij de Young Riders, waar ik onder val, geldt een score van 68% voor het B kader en 70% voor het A kader. Om in het kader te komen moet je deze score drie keer halen in een tijd van negen maanden na de laatst behaalde kaderscore. Als het niet binnen deze tijd lukt moet je weer opnieuw beginnen. De regels zijn dus best streng. Als je in het kader zit krijg je een aantal trainingen van de chef d’équipe, dat is heel leuk en leerzaam!
Selectieprocedure
[caption id=”attachment_42354” align=”alignright” width=”229”]
Dana en haar topmerrie Walkuere tijdens een training[/caption]
Om je voor het EK te selecteren moet je drie internationale wedstrijden rijden. Dit is belangrijk voor de bondscoach om te zien of je niet alleen in de landenproef kan presteren maar of je het ook meerdere dagen vol kunt houden. Dit jaar waren CDI Outdoor Zeeland, CDI Roosendaal en CDI Compiégne voor mij belangrijke internationale wedstrijden omdat het ook observatiewedstrijden waren. Tijdens zulke observatiewedstrijden bekijkt de bondscoach de Nederlandse combinaties en beoordeelt ze. Ze kan zo ook zien of je onder een bepaalde druk kunt presteren. Ze schrijft dan in een boekje wat ze van de combinaties vond en kijkt zo of ze een stijgende lijn ziet of juist constante prestaties. De observatiewedstrijden worden aan het begin van het jaar doorgesproken met alle kaderleden. Ik leer hier ontzettend veel van, het is een fijn feedbackmoment.
Het team
Als de selectieprocedure is afgelopen, wordt er een team gekozen door de chef d’équipe, in overleg met de KNHS. Als je voor het team geselecteerd bent, word je opgebeld met het goede nieuws en krijg je ook te horen wie je teamgenoten zijn. Super spannend natuurlijk en ik ben super blij dat ik weer geselecteerd ben! Er wordt ook altijd een reserve gekozen, dit is het vijfde teamlid. Mocht er vlak voor het EK een teamlid uitvallen, dan vervangt de reserve deze plaats. Het is dus ook voor de reservekandidaat heel belangrijk om goed te blijven trainen en alles eromheen op orde te hebben, eigenlijk alsof hij/zij naar het EK toe mag.
‘Als je voor het team geselecteerd bent, word je opgebeld met het goede nieuws en krijg je ook te horen wie je teamgenoten zijn, spannend!’
Op trainingskamp
Toen het complete team gekozen was, zijn we met het hele team, inclusief de reserve, naar Vorden geweest voor een trainingskamp. Hier worden altijd een aantal activiteiten georganiseerd ter voorbereiding op het EK. De eerste dag volgden we bijvoorbeeld een proefgerichte clinic van een internationaal jurylid en de chef d’equipe. Na de training is er een vet-check. Hier wordt door een veterinair team bekeken of je paard in staat is om naar het EK te gaan. Je krijgt eventueel wat tips mee over hoe je je paard het beste kan voorstellen en ook wordt het paspoort helemaal gecheckt. Na de vet-check is het EK overleg. Hier worden de startplaatsen besproken, dus wie er als eerste, tweede of misschien als laatste wil starten op het EK. De beste in het team mag als eerste zeggen welke startplaats hij/zij graag wil starten. Ook wordt er op zo’n moment besproken wat je kan verwachten op een EK en hoe dat nou allemaal verloopt. Daarna was er een barbecue, heel gezellig! ’s Avonds kregen we nog een mentale training van sportpsychologe Sanne Beijerman. Hier wordt vooral gewerkt aan teambuilding, wat natuurlijk ook heel belangrijk is. De dag erna is er nog een training met de chef d’équipe. In overleg kun je dan nog eens de landenproef trainen of de individuele proef, wat je zelf graag wil.
De training
Het EK klinkt natuurlijk heel bijzonder en dat is het ook. Toch betekent het niet dat je ineens veel harder of meer moet trainen dan normaal. Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om gewoon zelf rustig te blijven en je paard niet te over-trainen/vragen. Natuurlijk moet je wel consequent blijven trainen en ook goed zorgen voor het management om het paard heen. Is het bijvoorbeeld erg warm op de locatie van het EK? Zorg dat je paard genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het is heel belangrijk om daar rekening mee te houden. Maar het belangrijkste is: houd jezelf en het paard fit!
‘Het EK klinkt natuurlijk heel bijzonder en dat is het ook. Toch betekent het niet dat je ineens veel harder of meer moet trainen dan normaal.’
Het EK zelf
Een EK is eigenlijk niet veel anders dan een internationale wedstrijd. Voor mij is het grootste verschil dat je het met het team doet. Verder is er een openingsceremonie en de proeven worden over meerdere dagen verdeeld. Alle teamleden staan bij elkaar in de stallen, super gezellig! Er worden taken verdeeld over iedere groep die meedoet: wie neemt wat mee? Dinsdag 30 juni is de vet-check. Alle teamleden hebben dan hetzelfde aan en de keuring verloopt per land. Tijdens de openingsceremonie representeer je je land doormiddel van vlaggen en kleding in de kleur van je land. Dit wordt te voet gedaan en is heel leuk om mee te maken! Dinsdag is ook de loting: daar wordt bepaald welk land als eerste, tweede, derde, etc. start. Woensdag begint de landenproef. De eerste twee deelnemers van ieder land komen hier aan de start. Donderdag zijn de laatste twee deelnemers van ieder land aan de beurt. Als de landenproef is afgerond, is er een teamuitslag en daarna de prijsuitreiking. Donderdagavond is dan weer een loting over de individuele proef. Deze loting wordt meestal verdeeld in groepjes van vijf. Zo zijn de beste vijf van de afgelopen twee dagen als laatste aan de beurt. Vrijdag en zaterdag wordt de individuele proef gereden. Het EK wordt afgesloten met de Kür op muziek op zondag. Binnen de beste vijftien mogen de beste drie ruiters per land hieraan meedoen. Natuurlijk hoop ik zo ver te komen, duimen jullie voor me?”
Dana van Lierop (19) staat deze maand in het jubileumnummer van Bit en vertelt daarin openhartig over haar leven en haar paarden. Lees hier een deel van dit indrukwekkende verhaal of lees het het hele artikel in Bit 227, die nu in de winkel ligt. Speciaal voor Bit Premium neemt Dana ons in deze blog mee in haar voorbereiding op het EK, dat op dit moment in volle gang is. Heel veel succes, Dana!