toby
toby

Wonderpaard: Tobellie

Nieuws

We kennen ze allemaal, paarden die met een been al in het graf staan, maar wonder boven wonder er weer bovenop komen. Sommige paarden hebben echt een engeltje op hun schouder. Zo ook Tobellie, zij heeft vreselijk veel pech in haar leven gehad. Eigenaresse Michelle Creemers vertelt.


“Mijn merrie Tobellie, afgekort Toby, wordt het ‘Wondertje van Bodegraven’ genoemd. Toby is een KWPN’er van vijftien jaar oud. Ik kocht haar samen met mij moeder, maar na een paar jaar nam ik haar volledig over.

Voor de zekerheid liet ik haar nakijken door de dierenartsen van DAP Bodegraven, omdat ze steeds verkeerd aansprong in galop. Ik had het idee dat de kogel van haar linkerachterbeen niet goed was. Volgens de dierenarts was hier niets mee aan de hand. Het lag aan haar rug. Toby moest acht maanden rust, en ik moest heel veel stappen aan de hand.

[row][seven]

Na acht maanden pakte ik haar weer op, maar het ging niet beter. De merrie was zelfs kreupel. Toen hebben de artsen toch foto’s gemaakt van haar linkerkogel. Ze bleek een chip te hebben en alle kraakbeen in de kogel was weg! De artsen snapten niet dat ze nog zo braaf was. Toby werd snel geopereerd, maar ze zeiden wel dat de kans van slagen heel klein was. Ze heeft toen weer ruim een jaar op rust gestaan. Ze heeft ook ACP behanding gehad om weer kraakbeen te laten groeien.

Na ruim een jaar ging ik weer aan het werk met haar, maar toen werd ze heel ziek! De artsen dachten aan leukemie. Dat was het gelukkig niet. Na een paar maanden knapte ze weer op. Toen heb ik weer een poging gedaan om haar op te pakken. Het ging een tijdje echt super goed. Ze moet twee keer per jaar ingespoten worden en het leek eindelijk onder controle.

[/seven][five]

[panel]
‘De artsen snapten niet dat ze nog zo braaf was’

[/panel]

[/five][/row]

In maart dit jaar stond ze ineens op drie benen. Ze bleek ook een chip te hebben in haar rechterkogel van haar achterbeen. Beide chips waren alleen te zien als de dierenartsen haar voet afbogen. Op de keuringfoto ‘s waren de chips niet te zien. Het zag er hopeloos uit. Deze chip was volledig vergruisd en er zaten overal stukjes. Normaal zou ze weer geopereerd moeten worden, maar dat is mij afgeraden omdat haar linkerbeen vrij zwak is. We besloten om haar in te spuiten als laatste optie. En wat bleek: ze liep na een paar weken helemaal top. De artsen snapten er helemaal niets van!

Nu ben ik weer begonnen met rijden. Toby loopt goed. Alleen heeft ze nu een huidtumor... Het zit haar niet mee. Ze moet eigenlijk geopereerd worden en daarna chemotherapie. Maar dan moet ze weer op rust en dat is voor haar benen geen optie. We zijn begonnen met het behandelen met Zofirac, een koortslipmedicijn voor mensen. Ik hoop dat het helpt. Ze heeft geen last van de tumor en het zit op een ‘gunstige’ plek.

Toby heeft de artsen al meerdere keren verrast, ik hoop dat ze het met haar tumor ook weer voor elkaar krijgt. Volgens de artsen ziet ze er ontzettend vrolijk en blij uit. Zolang dat zo blijft vechten we gewoon door!”

Heb jij ook een wonderpaard? Stuur een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet staat jouw paard binnenkort in deze rubriek!

20140307_102245_1-1
fLm4_VhBAcHLdcZixikYqolg-A3_dW0rhzt--o5jd2k,Ztn6gjXEAN_pk7HTsha4VxAXdAbTBpDzVwF0TVfd2l8