anky Bitmagazine
anky Bitmagazine

Twintig jaar Anky en Jeroen in Bit

Nieuws

Bit bestaat twintig jaar! In die periode hebben onze boegbeelden van de dressuur en het springen, Anky van Grunsven en Jeroen Dubbeldam, regelmatig in het blad gestaan. Staan ze nog steeds achter hun uitspraken van toen? Het werden twee vrolijke gesprekken.


Beide toppers staan nog steeds midden in de sport. Hoewel Anky de laatste jaren iets meer vanaf de zijlijn, als trainer en coach. Maar thuis zit ze elke dag in het zadel en ze sluit niet uit dat ze ooit nog de wedstrijdring gaat betreden. Jeroen is op alle grote concoursen te vinden en is een belangrijke waarde in het Nederlandse team.

Beide topruiters staan achter bijna alle uitspraken die ze ooit deden tegenover onze redacteuren. Voor Anky is het een mooie gelegenheid om haar principes nogmaals te benadrukken. Op haar bekende, heldere wijze geeft ze openheid over haar training, waarbij heldere, logische aanwijzingen en consequent zijn voorop staan. Alleen op het gebied van wedstrijdkleding stelt ze haar mening bij. Had ze twintig jaar gleden nog haar twijfels over een vrijere kleurkeuze, nu geniet ze van alles dat wordt bedacht om combinaties zo mooi mogelijk voor het voetlicht te krijgen. “Ik vind het er veel leuker op geworden om naar te kijken.”

Jeroen legt uit dat hij nog steeds elke dag met veel plezier zijn paarden traint. “Ik ben het liefste de hele dag met mijn vak bezig. Laat mij nou maar lekker rijden.” Ervaring heeft hem geleerd om de tijd te nemen een paard netjes op te leiden. “Ik houd ervan om meer tijd in een paard te stoppen. Liever eerst alle knopjes erop en dan oogsten.”

De toegenomen aandacht voor welzijn vindt Anky goed, mits het niet doorslaat. “Bekijk het welzijn per paard en ruiter, niet algemeen. Ik geloof niet in opgelegde standaardregels. Ik zie veel meer in bewustwording door goede begeleiding. Laat instructeurs meer informatie geven over verzorging en omgang met een paard.” Ze steekt nog altijd haar mening niet onder stoelen of banken. “Ik wil graag het goede uitdragen. Dat geldt zowel voor paardrijden als voor goede doelen waar ik me aan heb verbonden. Tegengas? Daar houd ik van. Het zit in me om voor mijn mening op te komen. Kom maar op, denk ik dan.”

Filmpjes van zichzelf bekijkt Jeroen nog steeds liever niet. “Ik ga op mijn gevoel af, dat zegt voor mij meer. Het gaat in het springen tenslotte om het resultaat, niet om hoe het eruit ziet.”

Het hele verhaal lezen van Anky en Jeroen? Koop het dubbeldikke jubileumnummer, met nog veel meer opvallende verhalen en reportages.