zomer zon geel sfeer tegenlicht
zomer zon geel sfeer tegenlicht

Alarmnummer 144 Red een Dier roodgloeiend door hitte

Nieuws

Het landelijke alarmnummer 144 Red en Dier krijgt tijdens deze warme dagen maar liefst 450 extra telefoontjes per dag. De meldingen gaan over alle diersoorten; van vissen die geen zuurstof meer krijgen tot oververhitte paarden.  De 450 extra belletjes per dag zijn allemaal gerelateerd aan de hittegolf.


“We rekenen de andere incidenten niet mee in die cijfers, het is vreemd dat dit telkens weer gebeurt”, zegt Franki Klarenbeek van de Landelijke Eenheid, die namens 144 het woord voert.

Ook dierenambulances hebben dit weekeinde overuren gedraaid. Zo sprongen jonge meeuwen van gloeiend hete daken, droogden konijnen uit in hun veel te warme hok en zaten ondanks alle waarschuwingen vooraf toch weer honden opgesloten in snikhete auto’s. Er kwamen ook meldingen binnen over paarden die niet goed tegen de warmte beschermd waren.

“Mensen laten hun honden uit op het heetst van de dag, gewoon op straat, op het warme asfalt. Daardoor verbranden die dieren hun pootjes. Of ze gaan in de volle zon op de fiets en laten hun huisdier dan meerennen. Onbegrijpelijk, want je zou zelf in die hitte toch ook niet gaan joggen? Kies dan voor een koel bos”, aldus Klarenbeek.

Bron: De Telegraaf & Horses