sarcoiden
sarcoiden

Laserbehandeling blijkt effectief tegen sarcoïden

Nieuws

Ze zijn een nachtmerrie voor iedere paardeneigenaar: sarcoïden. De wratachtige huidtumoren groeien razendsnel, zijn moeilijk te verwijderen en groeien vaak weer terug. Maar er is hoop: Britse onderzoekers hebben bewezen dat het met laser wegsnijden van sarcoïden bij paarden een zeer effectieve methode is.


De lasertechniek werd al vaker toegepast bij het verwijderen van sarcoïden, maar er was nog maar weinig onderzoek gedaan naar de resultaten van laserchirurgie op langere termijn. Bovendien richtten eerdere onderzoeken zich met name op de combinatie van verschillende verwijdermethoden. In andere gevallen konden de onderzoekers geen uitsluitend bewijs geven dat de behandelde gezwellen daadwerkelijk sarcoïden waren.

In dit recente Britse onderzoek werd voor het eerst gekeken naar laserchirurgie als enige behandelmethode. In het onderzoek werden 99 paarden onderzocht, met een totaal van 235 sarcoïden. De paarden waren allemaal uitsluitend behandeld met lasertechniek om de tumoren te verwijderen en in alle gevallen werd microscopisch onderzoek gedaan om te bewijzen dat het echt om sarcoïden ging.

Bij 83 procent van de onderzochte paarden bleef de verwijderde sarcoïde weg. Ruim 72 procent van de behandelde paarden had bovendien geen nieuwe sarcoïden meer na de laserbehandeling.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek al dat sarcoïden de meest voorkomende tumoren bij paarden zijn.

Klik hier voor verdere informatie over het onderzoek.


Bron: Horsetalk