transdushi
transdushi

Transformatie: Dushi

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Dushi, een lieve pony die letterlijk en figuurlijk niet goed in haar vel zat en nu veranderd is in een vrolijke, knappe pony.


Mexi Eras reed voor een handelsstal waar veel pony’s komen en gaan. Soms kwam er ook wel eens een pony terug. Zo ook Dushi, die veel te druk en lastig was voor de manege waaraan ze verkocht was. Toen Dushi weer bij Mexi op stal kwam was ze veel te dik en een beetje verwilderd. “Maar ik viel meteen voor haar. Haar trouwe, diepbruine ogen keken me een soort van bang maar toch ook heel ondeugend aan,” vertelt Mexi.

Ze probeerde het vertrouwen van Dushi te winnen en is de pony gaan ‘opknappen’. “Na een tijdje heeft iemand Dushi gekocht, onder de voorwaarde dat ik haar zou gaan bijrijden. We hadden op het begin heel veel miscommunicaties, maar dit was puur omdat Dushi me niet begreep. Ik kwam er achter dat ze nooit getraind was op de manier waarop het ‘hoorde’. Ze liep vanaf het begin eigenlijk al nageeflijk maar nooit met de juiste ontspanning die daar bij hoort. Steeds als ik haar uit haar stal haalde, was ze terughoudend en een beetje bang. We hebben haar toen een maandje vrij gegeven en lekker in de wei gezet. Daarna veranderde alles. Ze werd een vrolijke maar ook héél ondeugende pony. Ik noem haar ook wel een groot uitgevallen Shetlander, dat zegt genoeg…”

Mexi is vanaf toen echt gaan trainen en ook werken aan het vertrouwen. “Ze begreep, nadat ik les had genomen, eindelijk wat ik van haar wilde en toen kwam haar echte talent naar boven. Ze kon onwijs goed springen en, als mevrouw zin had, ook heel leuk lopen in de dressuur. Na een periode veel nadenken over wat ik nu wilde met haar, heb ik besloten om haar helemaal over te kopen. Hierna hebben we haar meteen verhuisd naar een pensionstal, een heel goede stap. Daar hebben we alle begeleiding die we nodig hebben en is het talent dat ze heeft er echt uit gekomen! Ze heeft nog steeds wel streken maar dat vind ik ook wel leuk. Ook heeft ze nog steeds aanleg om dik te worden. We moeten altijd wel een beetje op haar gewicht letten. De laatste maanden hebben we dit heel goed onder controle door middel van training en beperkte weidegang.”“Ik rijd sinds kort ook wedstrijden met Dushi, met enig succes. Dressuur doet ze aardig, maar springen en crossen, dat vind ze geweldig! In de ring verschijnt Dushi als Fifty shades of Grey, dat vond ik toch een mooiere wedstrijdnaam. Helaas word ik wel een beetje te groot voor Dushi en zal ik over een tijdje niet meer op haar kunnen rijden en zullen we haar verkopen. Ik zal Dushi enorm missen, ze is een onwijs lieve pony. Ze heeft wel echt een eigen karakter. Zodra ze genoeg vertrouwen in je heeft, gaat ze voor je door het vuur. Maar als je als buitenstaander zomaar even komt rijden op haar, dan pikt ze dit niet. Ik zoek dan ook een ambitieuze ruiter/amazone die tijd heeft om samen met haar een combinatie te worden, want dan wordt het helemaal een superpony!”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

IMG_8780
IMG_9312
IMG_7474
IMG_2357