Laurens
Laurens

Blog Laurens van Lieren: de Nations Cup formule

Nieuws

Juni, het begin van de zomer. Zo rondom de langste dag vind ik de mooiste tijd van het jaar; de zon komt vroeg op en gaat pas heel laat weer onder en de tijd daartussen is gevuld met energie en levenslust. Niet voor niets is dit ook de tijd van het CHIO Rotterdam, het bekendste concours hippique van Nederland. Ik maak nu alweer vier jaar deel uit van het bestuur, in de functie van Directeur Sportief Dressuur. Ik kan nu eindelijk zeggen dat het voelt als ‘mijn’ concours.



Toen ik het stokje overnam van Tineke Bartels kwam ik in een gespreid bedje terecht; het nieuwe gebouw voor de vaste tribune (Grand Stand) was net af en zou geopend worden door toen nog Prins Willem Alexander, er was een zeer succesvol EK Dressuur georganiseerd, en alle grote sterren van de dressuurwereld waren in het Kralingse Bos geweest om ons evenement mee te maken. Wat moest ik daar nou nog aan toevoegen?


Natuurlijk is het ieder jaar een uitdaging om een goed programma samen te stellen en voor een sterk deelnemersveld te zorgen. Hiervoor zijn allerlei randvoorwaarden van het grootste belang. Zo moeten de ruiters het in Rotterdam zeer goed naar hun zin hebben, want dat lijkt echt de belangrijkste reden waar deelnemers hun keuze op baseren. Ook de juryleden willen we met een positief gevoel naar huis zien gaan, We willen ieder jaar de crème de la crème van het jurycorps naar Rotterdam halen, zodat we een duidelijk ijkpunt zijn richting de EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Ieder jaar zijn er weer verbeterpunten, en ieder jaar maken we weer stappen richting onze doelstellingen.


In samenwerking met de FEI zijn we al een aantal jaren bezig met het opzetten van een Nations Cup dressuur, zoals die ook in het springen al jaren heel succesvol is. Er zijn al verschillende formules geprobeerd. Vorig jaar hielden we in Rotterdam, buiten de FEI om, een officieus experiment waarbij we ook de Kür betrokken in de Nations Cup formule. Dat was naar wens verlopen, maar dit jaar hadden we een nog beter idee, en dit werd ook door de FEI goedgekeurd als formule voor de Nations Cup. Het is mij vanaf het begin al duidelijk dat de Kür op muziek bij de Nations Cup betrokken moet worden. Het kan niet zo zijn dat de Grand Prix als eerste proef van het concours ergens vroeg in de ochtend wordt verreden, met nauwelijks publiek en media aandacht, en dat over dat onderdeel de Nations Cup wordt gehouden. Om vervolgens verder te gaan met het concours richting de al weken van te voren uitverkochte Kür op muziek, het hoogtepunt van ieder dressuurevenement met overvolle tribunes en volop media aandacht. Als we een succesvolle serie van landenwedstrijden op willen zetten, waar een sponsor ook zijn naam aan wil verbinden, dan moet het koningsnummer van de dressuur daar dus zeker een rol in krijgen.




‘Het is mij vanaf het begin al duidelijk dat de Kür op muziek bij de Nations Cup betrokken moet worden’



Dit jaar hebben we daar een hele mooie opzet voor gevonden, waarmee we net als in het springen twee manches hebben gecreëerd. De Grand Prix is de eerste manche, met vier combinaties per land en de beste drie scores tellen voor het teamresultaat. Dan gaan de twee beste ruiters per land door naar de Kür, de andere twee rijden de Grand Prix Special. Dit is tezamen dan de tweede manche, wederom tellen de beste drie resultaten voor de landenwedstrijd. Net als bij het springen kan degene die in de eerste manche het streepresultaat had, zichzelf revancheren in de tweede manche en alsnog een bijdrage leveren aan het teamresultaat. De ontknoping van de landenwedstrijd vindt plaats tijdens het hoogtepunt van het concours: de Kür op muziek.


In Rotterdam was het absoluut een succes. De chef d’equipes waren erg enthousiast, net als de internationale juryleden. Dit is het juiste moment om zoiets te creëeren. De verschillen worden steeds kleiner, de wedstrijden dus spannender, en er zijn al heel wat landen die een ruime selectie hebben wat betreft combinaties met internationale potentie. Dit is wel noodzakelijk, aangezien het uiteindelijk zal gaan om een serie van wedstrijden door het seizoen heen, waar je als land niet iedere keer met dezelfde ruiters en paarden naartoe kunt. Wat wel een voordeel is van deze formule, is dat de paarden slechts twee proeven hoeven te lopen, in plaats van drie, zoals op de grote kampioenschappen (GP, GPSpecial, en GPFreestyle). In onze huidige tijd is het vaak een te zware belasting om drie zware proeven achter elkaar te moeten doen, zeker als dat meerdere keren per jaar zou zijn. 


Een ander voordeel is dat we de individuele competitie kunnen verweven met het landenklassement. De individuele winnaar is simpelweg degene met de hoogste score, daar waar je in het springen apart van de landenwedstrijd nog een grote prijs hebt voor het individuele klassement. Bij eventing doen ze dat hetzelfde, het teamresultaat en het individuele klassement lopen parallel over alledrie de onderdelen. Dit is ook nog eens extra interessant vanuit commercieel en mediatechnisch perspectief, omdat de ontknoping van de landenwedstrijd op de laatste dag van de dressuurwedstrijd valt. Er is dan meer publiek aanwezig, meer media-aandacht en kijkers thuis, en sponsoren vinden het erg fijn als hun rubriek in de absolute spotlight staat. Daarmee lijkt het mij een reële verwachting dat er een sponsor komt voor de Nations Cup dressuur. Onze sport is er klaar voor; in het indoorseizoen de Wereldbekercyclus, waar het individuele belang voorop staat, en in het outdoorseizoen draait het om het teambelang; je rijdt zelf goed, maar hoopt dat je teamgenoot jouw score overtreft, zodat je stijgt in het landenklassement.




‘Ik geloof in de entertainmentwaarde van onze mooie sport’



Ik geloof in de entertainmentwaarde van onze mooie sport, en ik ben ervan overtuigd dat we met het koningsnummer van de dressuur, de Kür op muziek, de sleutel in handen hebben om een attractieve Nations Cup te creëeren. Publiek, sponsoren en media zullen uitkijken naar de ontknoping van de landenwedstrijd in de climax van ieder dressuurconcours: de Kür op muziek!


Groet,



Laurens van Lieren


Ruiter & Trainer | Directeur Sportief Dressuur bij CHIO Rotterdam | Commentator paardensport bij NOS Studio Sport | Mede-eigenaar en bestuurder bij Stal Hexagon