Valentijnspaard
Valentijnspaard

Tips voor het kopen van je eerste eigen paard

Nieuws

Dat moment waarop je eindelijk je eerste eigen paard gaat kopen is speciaal. Je droom gaat in vervulling en natuurlijk wil je het juiste paard kopen. Maar hoe vind je het juiste paard? Trainer Sarah Phaklides-Schwarzer geeft op Schwarzer Sporthorses tips.


En misschien heb je er ook wel wat aan als je je tweede, derde of misschien zelfs wel tiende paard gaat kopen ;-).

Wat zijn je doelen op lange en korte termijn?


Bedenk van tevoren goed wat je paardrijdoel is. Als je graag beter wil leren rijden en op wedstrijd wil, is een sportpaard handig. Wil je gewoon lekker wat rondjes rijden in de bak en regelmatig een buitenrit maken, dan is een echt sportpaard misschien niet nodig.

Wat is je budget?


Dit is een zeer belangrijk punt. Niet iedereen wil of kan veel uitgeven aan een paard. Bedenk van tevoren wat je bereid bent voor het paard te betalen. Hou er rekening mee dat een duur paard niet altijd beter is voor jou. Ook de mate waarin het paard getraind is en zijn leeftijd dragen bij aan de prijs. Denk hier dus goed over na.

Wat is je levensstijl?


Elk paard is anders. Het ene paard heeft elke dag veel beweging nodig, het andere voelt zich het gelukkigst als het de hele dag de mogelijkheid heeft om op de wei te staan. Kijk hier goed naar bij je paard, want als jij liever niet elke dag heel actief rijdt, maar je paard daar wel het gelukkigst van wordt, zijn jullie wellicht geen goede match.

Leeftijd, geslacht, ras en hoogte


Paarden komen er in alle mogelijke vormen, maar welke ‘vorm’ sluit aan bij jou? Ben je een lange ruiter? Dan is het misschien een goed idee een wat groter paard te kopen, terwijl een wat korter iemand ook goed uit de voeten kan met een kleiner paard. Zoek je een paard dat je lange tijd kan houden, dan kun je een wat jonger paard kopen. Wil je, bij wijze van spreken, morgen meteen wedstrijden rijden, dan doe je er verstandig aan een wat ouder, meer ervaren paard te kopen.
Verdiep je van tevoren ook in eigenschappen van verschillende rassen. Het ene ras staat bekend om de zachtaardigheid, terwijl het andere doorgaans leergierig is. Dat wil niet zeggen dat dat opgaat voor elk paard van dat ras, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Medische staat


Bedenk je van tevoren ook hoeveel zorg je voor je paard wil dragen op medisch gebied. Je hebt natuurlijk sowieso de standaard kosten van tandarts, dierenarts en hoefsmid. Maar denk eraan dat een ouder paard gemakkelijker iets onder de leden krijgt en dat het dus zo kan zijn dat je aan dat paard dus meer zorg hebt.
Als je een potentieel paard een veterinaire keuring laat ondergaan, kunnen er soms ook dingen uit komen waardoor het paard misschien meer (medische) zorg nodig heeft dan een gemiddeld paard. Bedenk van tevoren goed of je bereid bent om die zorg op je te nemen. Niet alleen qua tijd, maar ook qua kosten.

Wat wil ik absoluut niet in mijn paard? En wat wil ik zeker wel?


Natuurlijk moet je soms een beetje een compromis sluiten. Als je bijvoorbeeld absoluut geen schimmel wil, kan het zijn dat zijn karakter zo perfect is, dat je toch met een schimmel thuis komt. Maar vind je het bijvoorbeeld erg als je paard wat angstiger is? Of moet hij juist heel betrouwbaar zijn? Mag het paard wat heet zijn tijdens het rijden, of heb je liever iets kalmers? Zorg dat je voor jezelf goed weet wat voor jou de ‘musts’ en de ‘afknappers’ zijn in het karakter van een paard.

Als je over al deze punten van tevoren goed nadenkt, is de kans dat je uiteindelijk de eigenaar bent van het juiste paard een stuk groter. En als je het paard dan eenmaal hebt, kun  je gaan bouwen aan een mooie toekomst.

Bron: Schwarzer Sporthorses