zweet
zweet

Het mysterie van zweetplekken

Nieuws

Je hebt het vast ooit gehoord: aan de hand van de zweetplekken onder je zadel kun je zien of hij nog goed past. Maar wat vertellen de plekken je eigenlijk echt? Zadelmaakster Nikki Newcombe lost voor The Horse het mysterie op.


Als eerste is het belangrijk dat je dekje recht onder je zadel ligt en dat het tijdens het rijden ook blijft liggen. Ideaal gezien zou het zweet onder je zadel symmetrisch moeten zijn. Het gaat niet om de hoeveelheid, maar hoe gelijk het is. “We proberen om een gelijk patroon aan zweet en viezigheid te zien op de plekken waar het zadel contact heeft met de rug”, legt Nikki uit. “De bovenkant van de rug moet droog blijven, in geen enkel geval mag het zadel de ruggengraat van je paard raken.”

De delen die veelvuldig en vaker in contact komen met het paard zullen donkerder worden. “Als er teveel viezigheid zit aan de voorzijde van de rug, dan is de kans aanwezig dat het zadel te groot is en naar voren kantelt”, vertelt ze. “Wanneer de huid onder de zadelkussens te donker of vies is, dan kan het aan verschillende dingen liggen zoals verkeerde vulling of een ruiter die teveel naar achteren zit. Als het aan een van de twee kanten van de rug te donker is, bijvoorbeeld alleen links, laat dat zien dat het zadel naar links schuift”, voegt Nikki toe.

Als je een plek ziet waar geen viezigheid of zweet zit op een plek waar het wel zou moeten zitten, kan dat simpelweg betekenen dat het paard daar niet zweet. Maar als er een droge plek zit met een donker patroon eromheen, dan is het zadel waarschijnlijk te krap bij de boom waardoor het op een andere plek omhoog komt te staan.

Bron: The Horse