Tanden papier machee
Tanden papier machee

Tanden van papier-maché zijn populair museumstuk

Nieuws

Een zeldzame collectie van 29 modellen van paardentanden gemaakt van papier-maché is een van de sterren van het museum van de Universiteit van Cambridge. Horsetalk schrijft dat de tanden in de 19e eeuw werden gemaakt door de Fransman Louis Auzoux.


Louis maakte eerst menselijke modellen van papier-maché als leerhulp, omdat lijken om autopsie op uit te voeren in die tijd schaars waren. Hij produceerde verfijnde anatomische modellen die stuk voor stuk uit elkaar konden worden gehaald. Na een tijdje kreeg hij financiële hulp van de Franse staat en begon hij een fabriek voor anatomische modellen. De modellen werden een commercieel succes en werden gebruikt door scholen, universiteiten en ziekenhuizen, maar ook door individuen die de modellen konden lenen voor privégebruik.

Het bedrijf speelde in op de veranderende trends in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, en begon met het produceren van modellen van menselijke embryo’s, dieren en planten. De set paardentanden is een extreem zeldzaam voorbeeld van de modellen die werden verkocht in 1840 voor 10 pond. Ze zitten in een speciaal ontworpen houten doos en bevat nog steeds 29 van de originele 31 paar en hun originele labels. De set bevat tanden van verschillende leeftijden en zelfs tanden van een paard dat kribbebijt.

De tanden staan nu in de hoofdgalerie van het museum en zijn erg populair bij bezoekers.Bron: Horsetalk