neus
neus

Moeraskoorts in Beieren

Nieuws

In de Duitse deelstaat Beieren zijn drie paarden positief getest op de aangifteplichtige ziekte moeraskoorts, schrijft St. Georg. De gemeente Rosenheim heeft een gebied afgezet met een straal van een kilometer om de stal in Bad Feilnach waar de paarden stonden.


Koorts, gewichtsverlies en zwellingen aan benen en buik zijn symptomen, die bij de ziekte horen. Op de stal in Weiler Steinreb werd bij één paard de ziekte vastgesteld, waarna van de andere vijftig paarden die er gestald staan ook bloedmonsters werden afgenomen. Twee bleken ook besmet het virus. Alle drie de paarden zijn inmiddels geëuthanaseerd.

Het gebied blijft drie maanden afgesloten als er geen nieuwe gevallen van moeraskoorts meer bij komen.

Acuut en chronisch


Moeraskoorts is een virale paardenziekte die niet op de mens overdraagbaar is. Na een incubatieperiode van meestal één tot drie weken, maar soms ook drie maanden, kan de ziekte zowel acuut als chronisch verlopen. De acute versie gaat gepaard met koorts, zenuw-, hart- en bloedsymptomen (anemie).

Dodelijk


De ziekte kent soms een dodelijk verloop, terwijl een groot aantal paarden nooit symptomen vertoont. Stress of andere ziekten kunnen de ziekte opnieuw activeren. De paarden worden voornamelijk via het bloed besmet, door insectenbeten of besmet materiaal (bijvoorbeeld naalden). De viervoeters blijven levenslang besmet en vormen zo een besmettingsbron voor andere paarden. Er bestaat geen behandeling of vaccin. Besmette paarden worden dus afgemaakt om de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Bron: St. Georg / Horses