val
val

Vrouwen vertonen ernstigere symptomen na hersenschudding

Nieuws

In de aanloop van de internationale Helmet Awareness Day schijnt een nieuw Amerikaans onderzoek licht op hersenschuddingen in sporten. Horsetalk schrijft dat uit het onderzoek blijkt de symptomen van hersenschuddingen erger zijn voor vrouwen.


In het onderzoek werden 148 studentensporters in 11 sporten onderzocht. Onderzoek naar de effecten liet geen verschil zien tussen geslachten, maar er bleek wel dat vrouwen met een hersenschudding grotere en ernstigere symptomen lieten zien en slechtere cognitieve vaardigheden hadden dan mannen met dezelfde aandoening.

Alle atleten in de studie, die afkomstig waren van de Universiteit van Michigan, namen deel aan tests om de vaardigheden van de hersenen te meten, zoals aandacht en geheugensnelheid. 45 procent van de deelnemers was vrouwelijk, 51 procent deed een contactsport en 24 procent had al eens een hersenschudding gehad.

Vrouwen met een geschiedenis van ten minste één hersenschudding scoorde niet lager op cognitieve testen. Maar ze hadden - of ze nu al eerder een hersenschudding hadden gehad of niet - grotere en ernstigere symptomen dan mannen op hetzelfde niveau. Ook waren ze 16 milliseconden trager in het reageren. De onderzoekers stellen dat er meer onderzoek nodig is om te begrijpen waarom vrouwen lager scoren dan mannen.

Bron: Horsetalk