mennen details
mennen details

Tweespanmenners weigeren naar WK te gaan

Nieuws

British Carriagedriving, de overkoepelende organisatie van Britse menners, meldt op haar site dat er geen Britse menners worden uitgezonden naar het WK in het Hongaarse Fábiánsebestyén. Als reden wordt opgegeven dat de drie Britse menners vinden dat de recentelijke uitbraak van het EIA-virus een te groot risico met zich meebrengt voor de gezondheid van hun paarden. De Britse menners zijn overigens niet de eerste die besluiten niet naar het WK af te reizen.


Eerder meldden andere tweespanmenners waaronder de Ier Barry Capstick en de Duitse Marco Freund zich te hebben afgemeld voor het WK tweespannen dat van 10 tot en met 13 september in het Hongaarse Fábiánsebestyén verreden zal worden.

Het Equine Infectious Anaemia-virus (EIA) werd in maart dit jaar gediagnosticeerd bij een paard in Hongarije. Het is een virus waar een paard levenslang drager van kan zijn en dat in sommige gevallen dodelijk is. Wanneer een paard met EIA gediagnostiseerd wordt volgt doorgaans euthanasie om verspreiding van de ziekte voorkomen.

Prof. dr Marianne Sloet van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht nuanceert de ontstane paniek. “Er is weinig kans op overdracht van de ziekte op de wedstrijdpaarden zolang ze niet in de buurt komen van lokale paarden. Wanneer bijvoorbeeld een daas een besmet paard steekt wordt hij zelf geen drager. Na zo’n 200 meter is het bloed aan zijn steeksnuit opgedroogd en kan hij de besmetting niet meer overbrengen.”

Tweespan bondscoach Harry de Ruyter geeft aan dat de KNHS de lijn van de FEI volgt en vertrouwt en vooralsnog geen reden tot afmelding ziet. Eerder dit jaar zijn ook de Nederlandse vierspanmenners naar Hongarije afgereisd en ook heeft eerder deze maand de CSIO 3* in Boedapest gewoon doorgang gevonden.

Bron: Horses/ British Carriagedriving/ De Paardenkrant