zwemmen
zwemmen

Dierenliefhebbers zetten zich in voor ‘waterpaarden’

Nieuws

De overheid van de Amerikaanse staat Arizona wil een kudde wilde mustangs die al jaren leeft in de Salt River in de staat verplaatsen, schrijft Horsetalk. Dierenliefhebbers laten het er echter niet bij zitten, ze stellen dat een ‘nationale natuurschat’ verloren zal gaan.


Volgens het bestuur van het Tonto National Forest waar de dieren leven, vormen de paarden een gevaar en veroorzaken zij overlast. Ze vernielen campingplaatsen en er worden veel dieren doorgereden op de nabij gelegen weg. Omdat de paarden rond de Salt River niet vallen onder de Wild and Free-Roaming Horses and Burros Act, die onder andere mustangs beschermd in beheerde gebieden, is verhuizing noodzakelijk, zo vertelt woordvoerder Chandler Mundy. Het Park heeft geen gezag om de kudde te beheren.

The Salt River Wild Horse Management Group, die als doel heeft de kudde te beschermen, is uiterst verontwaardigd over de beslissing. Het door hen ingediende plan om de kudde rondom de Salt River te kunnen behouden en beheren door onder meer geboorte te beperken, is zonder meer afgewezen door het Park bestuur.Simone Netherlands, voorzitter, stelt dat er geen goede reden te verzinnen is waarom het Park deze historische, economische en ecologische waardevolle kudde wil verplaatsen. “Vroeger waren er meer dan een half miljoen paarden, nu zijn er ‘slechts’ nog 500. Netherlands vertelt dat het Park in 1971 al door de Wild and Free-Roaming Horses and Burros Act was gemandateerd om speciale gebieden voor wilde paarden aan te leggen. Tot op heden is dit nog niet gebeurd, de reden daarvoor is onbekend. Gezag om de kudde te kunnen beheren, had het Park daarmee wel degelijk kunnen krijgen.

Netherlands en haar organisatie hebben zich als doel gesteld om de kudde te kunnen behouden voor de toekomst op de plek waar zij thuis horen. Volgens Elaine Nash, lid van Management Group, zijn de paarden een schoolvoorbeeld van hoe dieren zich aan kunnen passen aan hun omgeving. De kudde kan bijna beschouwd worden als “waterpaarden”. Ze eten, in tegenstelling tot ‘normale’ paarden, rivier gras en andersoortig a-typisch paarden eten.De unieke aanpassing die deze paarden aan hun omgeving hebben gedaan, maakt in de ogen van Nash dat verhuizing bijna onmogelijk is. Ze kan zich niet voorstellen dat deze paarden nog kunnen leven zonder hun geliefde rivier.

Het Park wilde aanvankelijk aankomende vrijdag al beginnen met de verhuizing. Woordvoerder Carrie Templin geeft echter aan dat de verhuizing voorlopig nog niet zal beginnen. “Er is geen tijdlijn opgesteld en partijen die de verhuizing moeten gaan uitvoeren zijn nog niet gecontracteerd” aldus Templin.

Bron: Horses / Horsetalk / AZCentral