150105029_ABFweb
150105029_ABFweb

Tips voor een stabiele kudde

Nieuws

Een stabiele groep paarden is in balans en vertoont weinig agressief gedrag. Hoe langer paarden samen zijn en hoe minder veranderingen de groep in samenstelling ondergaat, hoe groter de kans op een stabiele kudde, stelt gedragsdeskundige Mila Bon. Heb je de online test ‘Hoe stabiel is de kudde van jouw paard?’ al gedaan? Wellicht kunnen onderstaande tips je helpen met het verbeteren van de stabiliteit en gezelligheid in de kudde van jouw paard.Tips voor een stabiele kudde:  • Houd de groep zoveel mogelijk bij elkaar. Als je regelmatig een gewaardeerd groepslid uit de groep haalt, al is het maar voor een training, kan dit voor alle groepsleden stress opleveren.

  • Houd de groep klein. Vijf tot zeven paarden is genoeg. Bij jonge paarden is het een ander verhaal. Tot een jaar of drie willen ze vooral spelen.

  • Zorg voor voldoende ruimte voor het aantal paarden in de groep. Hoeveel ruimte per paard nodig is, hangt af van de omgeving en hoe de groepsleden onderling met elkaar omgaan.

  • Maak overkappingen die beschermen tegen de elementen groot genoeg, zodat zowel paarden die hoog als laag op de sociale ladder staan voldoende ruimte hebben om te schuilen. “Zorg dat de paarden elkaar niet hoeven te verdringen. Hoe meer ruimte, hoe minder kans op schermutselingen.”

  • Hetzelfde geldt voor voer. Bied dit altijd op verschillende locaties aan en zorg dat rondom iedere voerlocatie voldoende ‘vluchtruimte’ overblijft. “Ook de paarden die lager in de pikorde zitten moeten eten. Verspreid de voerlocaties over de ruimte. Dit scheelt een hoop irritatie.”

  • Zet je een groep paarden in een nieuwe omgeving? Zorg dan dat er al voer en water aanwezig is.

  • Grazende paarden vertonen minder sociale interactie. “Inclusief agressie”, benadrukt Mila. Met het oog op de gezelligheid in de groep geniet grasland dus de voorkeur.

  • Ben je van plan om ‘en groupe’ krachtvoer bij te voeren? “Geen aanrader. Tenzij je het op veel locaties, met ruime afstand van elkaar, aanbiedt. Krachtvoer is vaak zo smakelijk dat het agressief gedrag kan oproepen.”

  • Verander de samenstelling van een kudde niet. “Misschien kom je er op een bepaald moment niet onderuit, maar probeer het tot een absoluut minimum te beperken. Veranderingen in groepssamenstelling zijn hartstikke stressvol voor alle groepsleden. Het wekt bovendien agressieve interacties op.”