vakantie
vakantie

5 Dingen die je als paardenmens mist als je op vakantie bent (en dingen die je best kan missen)

Nieuws

Voor niet-paardenmensen betekent een zomervakantie van huis: aan het strand liggen met een cocktail in de hand en een paar weken aan helemaal niets denken. Voor paardenmensen is de zomervakantie vooral een periode van zuchtend foto’s van je viervoetige lieveling bekijken op je telefoon en de dagen aftellen dat je weer naar huis mag om hem om zijn hals te vliegen. Natuurlijk, dat tropische eiland is prachtig, maar wat mis je je paard! Deze vijf zorgen komen je vast bekend voor...



1. Niemand zorgt voor je paard zoals jij dat kan


Goed, je hebt het allerbeste team van verzorgsters en bijrijders voor je paard uitgezocht en de rest van het jaar ben je dan ook erg gelukkig met ze. Toch zou je ze tijdens je vakantie het liefst drie keer per dag bellen. Wat nou als ze je lieverd niet goed rijden nu jij er niet bent om te controleren? Krijgt hij wel elke dag een appeltje? En vergeten ze niet hem tijdens het poetsen te kriebelen op dat ene plekje op zijn hals waar jij hem altijd kriebelt?

2. Het is wedstrijdseizoen, en nu kunnen jullie niet trainen


Jullie waren zo goed op weg met jullie training en paardlief was net prachtige spieren aan het kweken. Nu staat hij een paar weken op de wei omdat jij zo nodig op een wit palmenstrand wilde liggen en ben je bang dat je hem niet meer terug herkent als je straks terugkomt. Als hij maar geen enorme grasbuik heeft gekregen, peins je terwijl je voor de derde keer je bord vol schept bij het buffet van je all inclusive-hotel.

3. Straks is je paard je vergeten


Natuurlijk hebben jij en je paard een band die niet te breken is. Hij herkent je uit duizenden en begint elke keer als jij de stal inloopt vrolijk te hinniken. Toch begin je tijdens de vakantie te twijfelen. Zou hij je nog herkennen als je na drie weken zongebruind terugkomt? Zou hij zich niet teveel hechten aan de verzorgster die hem nu elke dag zijn appeltje komt brengen?

4. Je vakantieadres ruikt niet genoeg naar paard


Er is niets verkeerd aan de geur van zee, kokos en zonnebrandcrème, maar toch mis je een bepaalde ondertoon. Bij elk politiepaard, toeristisch koetsje of paardenverhuurstalletje dat je in je vakantieplaats passeert, zuig je je longen vol met die heerlijke lucht. Kon je dit maar in een flesje doen...

5. Je kunt niet tegen je paard praten


Je paard was de enige die écht naar al je verhalen over je nieuwe zadel, hoefverzorging en de ideale kleur peesbeschermers wilde luisteren. Nu zit je opgescheept met je reisgenoten, die steeds over tv-series en voetbal willen praten en niet begrijpen waarom jij je zo druk maakt over wat Totilas deze week heeft gedaan.

Aan de andere kant, je kan ook wel wat dingen bedenken die je tijdens je vakantie níét gaat missen...



1. Vroeg opstaan


Je moet er natuurlijk op een redelijke tijd uit om nog op tijd te zijn voor het ontbijtbuffet van je hotel of om een goede ligplaats bij het zwembad te claimen, maar vergeleken bij vroeg opstaan om in de regen een weiland uit te mesten is dat eigenlijk helemaal niet zo erg.

2. Poep


Tijdens je vakantie hoef je je even niet druk te maken om stallen die uitgemest moeten worden, poepvlekken uit vachten krijgen, vieze laarzen, omgevallen kruiwagens... Bovendien hoef je je niet elke dag af te vragen of je te erg naar paardenmest ruikt om naar de supermarkt te gaan, en dat is ook wel eens fijn!

3. Gescheurde nagels en eelt op je handen


Tijdens je vakantie hebben je handen en nagels de tijd om te herstellen van al het paarden poetsen, stallen uitmesten en teugels vasthouden. Nu er even geen zwarte randjes onder je nagels zitten, durf je misschien zelfs naar de lokale nagelsalon om er een mooi lakje op te laten schilderen!

4. Melkwitte benen


Waar je al jarenlang van droomt, kan nu eindelijk werkelijkheid worden: die spierwitte rijbroekbenen krijgen eindelijk de kans om wat zonlicht te zien! Misschien zijn ze na je vakantie zelfs bijna dezelfde kleur als je buitenbak-gebruinde armen...

5. Haast


Je hoeft niet de hele dag te werken, avondeten te koken en tussendoor te haasten om op tijd op stal te zijn. Leek het eerst of er te weinig uren in een dag zaten, nu heb je ineens zeeën van tijd. Als je weer terugkomt van vakantie, ben je vast helemaal ontstresst. Als je dat gevoel nou eens voor altijd kon vasthouden!

Naar een idee van Horse & Hound