transunique
transunique

Transformatie: Unique

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Unique, een paard dat door slechte ervaringen in het verleden het vertrouwen in mensen kwijt was, maar nu een rustig en fijn knuffelpaard is geworden.


Na lang wikken en wegen werd de droom van Elyse Laureys werkelijkheid: ze kreeg haar eigen paard. “We besloten iemand in de arm te nemen die heel veel van paarden wist. Hij zou me helpen een geschikt paard te vinden. Op een dag kwam er een prachtige Hannoveraanse ruin van 10 jaar op mijn pad. Hij zag er heel rustig en lief uit, precies wat ik zocht! Ik probeerde hem een paar keer uit en de klik was er direct dus we besloten om hem te kopen en mee te nemen. Maar toen begon ons verhaal echt...”

“We gaven Unique een paar dagen rust om goed te kunnen wennen aan de nieuwe omgeving en andere mensen. We zagen hem elke dag een beetje veranderen. Hij leek total geen vertrouwen in mensen te hebben en hij liep heel gestresst op de wei. Ik zag dat dit niet normaal was en maakte me zorgen. We probeerde met hem te rijden maar dit lukte ook niet. Uiteindelijk hebben we een osteopaat laten komen om Unique te behandelen. Ik schrok heel erg toen de osteopaat conclusies trok. Zijn rug bleek helemaal kapot gereden, vandaar die witte vlekken op zijn rug. Unique was na de behandeling duidelijk opgelucht. We zijn blijkbaar enorm bedrogen geweest, maar hem terug doen konden we echt niet! Ik wilde het nog niet opgeven!”

“Unique was erg bang en schrikkerig als je hem aanraakte of gewoon even beloonde. Hem uit de wei halen was al helemaal een ramp. Ik wilde het zeker niet opgeven, maar wist ook niet hoe ik het aan moest pakken. Totdat een vriendin me adviseerde om meer met grondwerk te gaan doen. Na lang zoeken kwam ik uit bij Klaartje Van Steen. Het doel was vooral om vertrouwen te krijgen. Ik ging elke dag zeker twee keer bij Unique op de wei zitten wachten tot hij zelf naar me toe kwam. En ja hoor! Na twee maanden kwam hij zelf op me af, ik sprong een gat in de lucht toen hij me toe liet in zijn leefwereld. Zo zijn we heel langzaam maar zeker verder gegaan, na een half jaartje volgde hij me in de wei. Dankzij de ongelofelijke lessen van Klaartje ben ik Unique beter gaan begrijpen en hebben we zelfs als eens twee dagen een demo mogen geven op Flanders Horse Expo. Geweldig!”

“Unique is nu, drie jaar later, een enorm lief en gevoelig knuffelpaard geworden. Dit heeft veel geduld, rust en vertrouwen gekost. Rijden is dus helemaal uitgesloten omdat zijn rug helemaal kapot is en de wondjes van de sporen nog zichtbaar zijn. Gelukkig doet hij het grondwerk met veel plezier. Unique is enorm gevoelig en is een soort levende spiegel voor ons. Hij staat nu samen met onze IJslander Háleggur op de wei, dit gaat heel goed en hij zit lekker in zijn vel. Ondanks zijn overgevoeligheid en dat ik niet op hem kan rijden, is hij echt mijn beste vriend!”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

Foto 11
foto 2
Foto 3
Foto 9
Foto 8
DSC_4916
foto 1