Droes
Droes

Droes op Noord-Hollandse manege Waarland

Nieuws

Op de Noord-Hollandse manege Waarland is de besmettelijke ziekte droes vastgesteld. Voorlopig mogen er geen paarden van buitenaf het terrein betreden en de paarden die op de manege gestald staan mogen het terrein niet verlaten.


De website van de manege meldt dat bezoekers na afloop allemaal hun kleding moeten wassen en ook hun schoenzolen moeten reinigen. De maatregelen blijven van kracht totdat het besmettingsgevaar is geweken.

Wat is droes?


Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Deze vermenigvuldigt zich in de lymfeknopen van het paard en veroorzaakt pijnlijke zwellingen, meestal in de keelstreek. In sommige gevallen kan de kiem via de bloedbaan naar lymfeknopen elders in het lichaam gaan. Dan kunnen ook de lymfeknopen in de buik ontstoken raken. De ziekte kan ook worden overgebracht via drink- en voerbakken. Droes kan voorkomen bij paarden, pony’s en ezels van elke leeftijd en elk ras. Het meeste risico lopen jonge paarden, paarden die worden gehouden in grote aantallen en veel in aanraking komen met andere paarden en paarden die veel op concoursen en keuringen komen. Droes kan in uitzonderlijke gevallen fataal verlopen en is moeilijk te behandelen.

Bron: Manege Waarland