Hans Peter Minderhoud en Johnson
Hans Peter Minderhoud en Johnson

EK Aken: Nederland wint goud!

Nieuws

Het was een lange, maar vooral spannende dag bij het CHIO in Aken. Op het randje ging het Nederlandse team er met het goud vandoor! Groot-Brittannië sleepte het zilver in de wacht en de bronzen plak was voor Duitsland.


Gisteren kwam Diederik van Silfout met Arlando in de ring om een fantastische score van 75,814 % neer te zetten en Nederland op de eerste plek te plaatsen. Hij reed een topproef, met enkel wat foutjes in de twee’ers. Die twee’ers waren in de landenwedstrijd een beetje een Nederlands-dingetje: ook Hans Peter Minderhoud gaat er vandaag met Glock’s Johnson TN de fout in. Maar dat mag een prachtige score niet drukken: ze behalen 77,586 % en pakken de voorlopige leiding.

Vervolgens is het aan Carl Hester om de score voor Groot-Brittannië omhoog te halen, wat niet helemaal lukt. Carl maakt een fout met de wissel na het appuyement, waardoor hij niet boven Hans Peter uit komt. Hij rijdt wel mooie, rechte wisselseries maar het is ietwat te braaf.

Totilas


En dan het moment waar we allemaal op hebben gewacht: Matthias Alexander Rath en de gedoodverfde kampioen Totilas. Helaas valt de score weg, waardoor een uitgelaten Matthias aan het einde van de proef verrast wordt door een tegenvallende score: de jury waardeert zijn proef met 76.086 %, ze zijn het niet helemaal met elkaar eens. De juryresultaten varieren tussen de 1e en zelfs 11e plaats. Totilas leek onregelmatig in het uitstrekken, de drafappuyementen en de piaffes waren ook niet wat we van Totilas kennen. Na het horen van de score klinkt een luid gefluit van het publiek.

Undercover & Valegro


Op het moment dat Edward Gal de ring in komt klinkt complete stilte in Aken. Edward ziet er ontspannen uit en ook ‘Fritsie’ is relaxed. Hij loopt dan ook een voorbeeldige proef. Zijn piaffes en passages zijn geweldig, Edward scoort zelfs negens en tienen voor de laatste lijn en zijn houding en zit. Met een totale score van 82.229 % gaan we nu voor het zilver!

Favoriet Valegro komt vervolgens met Charlotte Dujardin de ring in. Charlotte rijdt duidelijk op safe, maar ze maakt toch fouten in de traversale en inzet van de eners. Het spant erom, maar ze weet uiteindelijk niet genoeg te scoren om haar team naar een eerste plaats te doen stijgen, individueel scoort ze wel een eerste plaats, met 83.243 procent.

Goud!


Durven we dan toch te hopen voor het goud? Met nog maar twee combinaties op de startlijst is het nu écht spannend. Kristina Bröring-Sprehe komt met Desperados als laatste de ring in, maar hij maakt een foutje in de piaffe en scoort een 5,3 voor de traversale. Inmiddels gaat de champagnekurk wat losser.

Kristina moet een score rijden van 84.458 procent, wat haar niet lukt. Het goud is voor Nederland!

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnl_ABF7608.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnl_ABF8111.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnl_ABF8188.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnl_hpMinderhoudt5796.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnl_ABF7368.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnl_ABF7462.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnl_ABF8982.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnl_DX_7009.jpg|www.arnd.nl,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/08/arndnleGal_Undercover7122.jpg|www.arnd.nl”]

Bron: Bit Magazine 
Totilas en Matthias Rath
Carl Hester
Afbeelding
Teamfoto EK Aken
Gouden dressuurruiters
Prijsuitreiking EK
www.arnd.nl
www.arnd.nl