Rechter 23-1
Rechter 23-1

Wonderpaard: De Rechter

Nieuws

We kennen ze allemaal, paarden die met een been al in het graf staan, maar wonder boven wonder er weer bovenop komen. Sommige paarden hebben echt een engeltje op hun schouder. Zo ook De Rechter, de KWPN’er van Mireille den Hoed. Hij werd op 5 jarige leeftijd volledig afgekeurd en kwam een aantal jaar later bij Mireille terecht. Ze was vastberaden de ruin weer rad te krijgen.


“De Rechter kwam op mijn pad toen hij elf jaar oud was, nu acht jaar geleden. Hij kwam bij ons in training en ik was op slag verliefd. Ik werkte toen net een jaar voor mezelf als trainer en instructeur en leefde toen nog in de illusie dat ik alle kreupele paarden weer zuiver kon krijgen. In de jaren daarna leerde ik dat dat zeker niet het geval is. Maar De Rechter is een prachtig voorbeeld van dat er veel mogelijk is met goed management en correcte training!

Toen hij vijf was werd De Rechter afgekeurd. Het afkeuringsrapport vertelt dat hij vanwege rugproblemen niet meer als rijpaard bruikbaar was. De maanden voor de afkeuring was het alleen mogelijk om in het zadel te komen wanneer zeer omzichtig werd opgestegen gebruik makend van een speciale stellage.

Tijdens het rijden liep hij met het hoofd omhoog en met een verkrampte rug. Er was een asymmetrie ter hoogte van de schoft, onvoldoende bespiering langs de doornuitsteeksels, de doornuitsteeksels van de 2e t/m de 5e lendenwervel stonden scheef naar links. Er was asymmetrie in de bespiering van het bekken, bekkenscheefstand, matige staarttonus en geen/sterk onvoldoende extensie van de wervelkolom.

Daarnaast plaatste hij het rechter achterbeen buiten de massa en werd de linkerknie opvallend naar buiten gedraaid.
Lengtebuiging was niet mogelijk, linksachter maakte hij een verkorte pas naar voren, hij galoppeerde overkruist en liet zich hierin niet corrigeren of beide achterbenen werden gelijk belast, hetgeen een afwijkende gang is.

Na terugkopen van de verzekering heeft De Rechter, die toen nog een andere naam had, op verschillende stallen gestaan en ook nog een tijd in het buitenland. Toen hij in 2007 bij ons kwam was hij echter nog steeds niet zuiver en had hij nog altijd moeite een ruiter op zijn rug te vertrouwen.

Met goed management is De Rechter wonder boven wonder weer rad geworden. Met behulp van Antoine De Bodt heb ik hem zuiver gekregen en sinds vijf jaar trainen we bij Rien van der Schaft. De Rechter staat veel buiten, loopt op blote voeten en hij wordt iedere 3 maanden bekeken en indien nodig behandeld door Linda van Diepen, een zeer breed opgeleid dierenarts, osteopaat en chiropractor.

We maakten wel een dieptepunt mee toen hij problemen met zijn luchtwegen kreeg. Dat was het moment waarop ik echt bang was dat ik afscheid van hem moest nemen en dat niet zijn rugproblemen, maar dit zijn einde zou betekenen. Gelukkig kwam ik via via bij Jeanette Kompier terecht, een geweldig goede homeopaat die hem weer op de rit kreeg en hem ook nog altijd begeleidt.

Op dit moment gaat het heel goed met De Rechter. We rijden ZZ-licht en hij ziet er super uit. Zonder de geweldige specialisten om ons heen was dat nooit gelukt, wat ben ik ze dankbaar! Mede dankzij hen geniet ik al ruim 8 jaar, dag in dag uit, van dit geweldige paard.

De Rechter is mijn droom, mijn God. We noemen hem een anatomisch wonder. Hij is net een auto die goed in de prak is gereden. Hij is uitgedeukt, maar hij wordt nooit meer nieuw en je moet altijd extra voorzichtig met zo’n paard zijn. Ik cross zelfs een beetje met hem, maar het is nooit onbezorgd. We moeten altijd binnen de lijntjes blijven en kijken waar hij beter van wordt, zonder dat we de grens overschrijden.”

Heb jij ook een wonderpaard? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet staat jouw paard binnenkort in deze rubriek!

Rechter 5
Rechter 6
Rechter 10-1