Bastiaan de Recht
Bastiaan de Recht

Werken aan de lange teugel

Nieuws

Het is afwisselend voor ruiter en paard, goed voor het vertrouwen, leuk om te doen en het paard leert de oefeningen op een andere manier. Klassiek trainer en instructeur Bastiaan de Recht demonstreert in een nieuwe Bit-videoreeks hoe veelzijdig werken aan de lange teugel is. Deze serie vind je vanaf woensdag online op Bitmagazine.nl.


Bastiaan gaat in het eerste filmpje, dat woensdag online staat, aan de slag met de zevenjarige Lipizzaner Bonavia. Hij legt de teugelposities en posities van de ruiter uit, vertelt over het verschil tussen lange teugel en lange lijnen en laat verschillende optomingen zien.

Niet ieder paard is geschikt voor het werken aan de lange teugel. “Het paard moet al een gedegen opleiding aan de hand hebben gehad en bekend zijn met stemhulpen, lichaamstaal en de zweep. Weet wat je doet. Zorg dat je het paard en zijn reacties goed kent voordat je met dit werk begint”, vertelt Bastiaan de Recht. Het werken aan de lange teugel is niet zonder enig gevaar. “Oefen dit niet met een paard dat snel slaat of bokt.”

“Het werk aan het lange teugel gaat het makkelijkst met een actief, niet al te groot paard dat voor je wil werken. Het paard moet sensitief zijn en op de minste signalen reageren. Spaanse paarden hebben veel aanleg voor dit werk, mede vanwege hun aanleg voor piaffe en passage.”

Daarnaast worden er eisen aan de ruiter gesteld. “Je moet fit zijn! Het is handig als je niet te klein bent, want je moet flinke passen achter het paard zetten. Een goede motoriek is ook zeer belangrijk. Wat je benen doen, staat totaal los van wat je armen doen. Daarnaast moet je goed kunnen visualiseren, in beelden kunnen denken.”

Wat heb je verder nodig? • Handschoenen.

 • Stevige wandelschoenen of rijlaarzen.

 • Hoofstel met kneveltrens.

 • In het begin gebruik je teugels van 8 à 9 meter. In de latere africhting worden teugels van 5 meter gebruikt.


Tips van Bastiaan: • Beloon je paard voldoende met stemhulp en / of een koekje.

 • Laat de lijnen niet over de grond slepen.

 • Blijf altijd rustig, ook als het misgaat.

 • Gebruik in de zomerdag vliegenspray. Je bevindt je immers in een gevaarlijke positie achter het paard!

 • Laat het onervaren paard rustig wennen en gebruik nog geen zweep.

 • Werk in een rustige omgeving, waar je alleen in de rijbaan bent.

 • Gebruik je een singel? Kies dan een exemplaar waarbij de lijnen makkelijk door ’t oog glijden.


Horse Event


Wil je Bastiaan eens live aan het werk zien? Dat kan op Horse Event (11,12,13 september) in Ermelo. Bastiaan geeft hier iedere dag een demonstratie. Op zaterdag 12 september verzorgt hij met zijn toppaard Uxeque een Grand Prix Kür op muziek aan de lange teugel in de Bit-piste om 15.25 uur. Zien we je daar?


Bastiaan de Recht is samen met zijn partner Amber Koppen eigenaar van Trainings- en revalidatiecentrum Equiscio, het opleidingsinstituut NCSAH en het KeurmerkPaardenWelzijn (KPW). Bastiaan behaalde de titel ‘rijmeester’ in de klassieke rijkunst. Daarna heeft hij zich samen met zijn partner verdiept in de biomechanica en de verbanden tussen fysieke problemen en rijtechnische problemen. Op het trainingscentrum in Ter Apel traint hij paarden van groen tot en met Grand Prix volgens de principes van de klassieke rijkunst. Volgend jaar start de NCSAH met de opleiding werken aan de lange teugel.

Bastiaan de Recht
Bastiaan de Recht
Logo Horse Event
Horse Event logo