8 tal Tjongerrruiters 1974
8 tal Tjongerrruiters 1974

Fotomoment van... Lammert Haanstra

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar een bijzondere gebeurtenis uit zijn paardenleven. Welke foto heeft een bijzondere waarde en waarom? Deze keer vertelt dressuur- en meninstructeur en longeerspecialist Lammert Haanstra over zijn herinneringen.


“Deze foto is gemaakt op de Levade in 1974 in Berg en Bos in Apeldoorn. Tegenwoordig heet het de Hippiade. De Tjongerruiters stonden in die tijd onder leiding van twee Lammerts: mij voor de dressuur en Lammert Brouwer voor het springen. De vereniging deed het op de wedstrijden erg goed. Er werden veel prijzen gewonnen en we werden in dat jaar verenigingskampioen van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen, die kort daarvoor mijn werkgever was geworden. En dat terwijl we het jaar ervoor reservekampioen waren in bijna dezelfde setting! Van de leden van het achttal moesten drie ruiters een dressuurproef rijden en drie een parcours springen. De verdiende punten werden opgeteld bij de resultaten van de proef van het achttal. Het waren lange dagen: in colonne reden we in alle vroegte naar Apeldoorn. De eerste combinaties moesten al om 8.00 uur rijden en in die dagen was het verplicht mee te rijden in de parade aan het eind van de dag. Alle deelnemers – en dat waren honderden combinaties – reden figuren. Na de parade werd er opgesteld voor de prijsuitreiking, die je op de foto ziet. Hij duurde soms eindeloos. Al die tijd stond je met je paard stil, wat niet altijd helemaal lukte.

Omdat onze vereniging Oranjewoud als thuisbasis had, droegen de paarden een oranje, zelf genaaid sjabrak onder het zadel en de dames een oranjelint in het haar. Alle paarden waren ingevlochten met oranje tape. Ons achttal was een opvallende, hechte club en met de meeste ruiters hebben we nog steeds intensief contact. Voor het verenigingskampioenschap werd er twee keer in de week geoefend op ‘het kampje’ bij de familie Rodenburg in Katlijk.

[row]

[eight]

Ons achttal bestond uit acht dames, waaronder een reserve, en een heer. Links op de foto met vaandel Franke Sloothaak, daarnaast op de foto Inge Vrolijk, Marijke Rodenburg, Jet Rodenburg (nu Haanstra), niet zichtbaar achter mij: Ria Geerligs, dan Hadewych Nieuwe Weme, Martinet Buurma, en Jeanette Leenes. De Leeuwarder Courant schreef er het volgende over: “Een mixture van kundige instructie op het gebeid van springen en dressuur en de aanwezigheid van veel talent legde de Tjongerruiters geen windeieren”. Op diezelfde dag, de Levade van 1974, werd Franke Sloothaak met Elsetta op vijftienjarige leeftijd jongste Levadekampioen springen, terwijl zijn instructeur Lammert Brouwer precies tien jaar daarvoor met zijn 58 jaar de oudste Levadekampioen springen ooit was geworden.

Op zondagochtend gaf ik altijd twee uur dressuurles, ’s zomers bij de familie Buurma in de bak achter hun huis en ’s winters op manege Oranjewoud. De eerste les begon om 9.00 uur, wat wel wat vroeg was als je op zaterdagavond was wezen stappen… Ook werd er elke week gesprongen. ‘s Zomers bij Lammert Brouwer, in de springbak met losse en vaste hindernissen naast zijn boerderij en ’s winters in de manege. Lammert Brouwer maakte altijd iets moois van die lessen met lijntjes van cavaletti’s, in-uitjes en hindernissen over de hele lange zijde van de bak. Hij gaf ons allerlei oefeningen: handen op de rug, voeten uit de beugels enzovoorts. En ook de paarden werden lekker aan het werk gezet.

Op 7 augustus 1974 trouwde ik met mijn grote liefde Jet, onder begeleiding van de ruiters van de drie rijverenigingen waarvan ik op dat moment instructeur was; de Waterpoorters, de IVO ruiters en onze eigen vereniging. Een enorme stoet ruiters reed ons van Katlijk naar Heerenveen. Dit was voor mij het begin van een lange en boeiende relatie en carrière in de paardenwereld.”

[/eight]

[four]

[panel]
Lammert Haanstra is dressuur- en meninstructeur en longeerspecialist. Samen met zijn vrouw Jet heeft hij een bedrijf waar hij lessen, cursussen en clinics verzorgt. Hij heeft boeken geschreven en geeft dressuurlessen op alle niveaus. Ook verzorgt hij de kadercursussen van de KNHS. Daarnaast geeft hij in binnen- en buitenland les over rijden, longeren en ruiterfitheid en geeft hij zitles.

[/panel]

[/four]

[/row]
110720049_ABFweb