zadelpad, zadelonderleggers, onderlegger, foto Lonneke
zadelpad, zadelonderleggers, onderlegger, foto Lonneke

Onderzoek naar dikte van een zadelpad

Nieuws

Veel ruiters maken gebruik van een onderlegger onder het zadel, zoals een gelpad, bontje of polypad. Nu is er onderzocht: is de dikte van belang? Dr Hayley Randle presenteerde zijn onderzoek en uitkomsten onlangs tijdens de ISES-conferentie in Canada.


Meestal worden zadelpads gebruikt om het zadel beter op de rug van het paard te laten liggen, toch is weinig onderzoek gedaan naar de effecten hiervan op de drukverdeling op de rug van het paard. Een dikkere onderlegger lijkt de druk op de rug van het paard te verminderen. Onderzoekers van het Engelse Duchy College hebben geprobeerd dit met data te onderbouwen.

Het onderzoeksteam onderzocht het effect van onderleggers met verschillende diktes op de rug van het paard. Ze maten de afdruk sporen op een speciaal ontworpen matje die de zadeldruk kan registeren. Voor het onderzoek werden achte paarden (drie merries en vijf ruinen) gebruikt en gereden door ervaren ruiters.

Hayley Randle, een onderzoek specialist op het gebied van paardensport, beschrijft hoe het onderzoek werd uitgevoerd. Iedere paard liep een proef van zes minuten waarin stap, draf en galop in voorkwamen. Ook voltes en rechte lijnen kwamen hierin voor. De proeven werden vier keer gereden waarbij er steeds een verandering van onderlegger werd gemaakt. Een keer zonder onderlegger, een keer met een vier millimeter dikke katoenen onderlegger, een keer met een zes millimeter dikke polypad en een keer met een acht millimeter dikke onderlegger van schapenvacht. Elke keer werd de zadeldruk gemeten met het dunne matje die direct op de rug van het paard werd geplaatst en achteraf werden de afdrukken in het matje bekeken. Er waren duidelijk minder deuken te zien bij het gebruik van de onderlegger van schapenvacht dan bij alle andere onderleggers. Vooral de druk in het midden van de rug van het paard leek te verminderen bij alle onderleggers, ten opzichte van geen onderlegger. De onderzoekers trekken hieruit de conclusie dat het gebruik van een onderlegger onder het zadel wel degelijk de druk vermindert op de rug van het paard.

Bron: Horsetalk & Horses

Bekijk hier een filmpje van fysiotherapeute Gisella Bartels over het gebruik van onderleggers onder het zadel.