Totilas en Matthias Rath
Totilas en Matthias Rath

PETA wil Gal en Rath aanklagen

Nieuws

Het EK Dressuur zal misschien een juridische nasleep krijgen. Volgens de website Deutschlandfunk zal dierenrechtenorganisatie PETA een aanklacht indienen tegen de Duitse dressuurruiter Matthias Alexander Rath en de Nederlandse Edward Gal.


Volgens Edmund Haferbeck van PETA Duitsland is een van de aanklachten tegen de ruiter van Totilas gericht zijn, ofwel Matthias Alexander Rath. De reden is onder andere het botoedeem. Deze blessure is na de rit van Totilas op het EK geconstateerd. PETA zegt dat de verzorgers en ruiters van Totilas dit van tevoren wisten en dat ze hem toch mee hebben laten doen aan de wedstrijd. ‘Men heeft duidelijk gezien dat Totilas heeft geleden tijdens de wedstrijd’, aldus PETA.

PETA beschuldigd de verzorgers en de ruiter van Totilas van schending van het dierenwelzijn. Dit geldt ook voor de Nederlandse ruiter Edward Gal. Op zaterdag waren Edward en zijn paard Undercover de laatste combinatie in de Grand Prix Special. Na enkele onderdelen werden ze uitgesloten, omdat Undercover bloed had in zijn mond. Volgens PETA een teken van stress vóór en tijdens de dressuurproef en reden voor een aanklacht.

De dierenactivisten beschuldigen de ruiters van Totilas en Undercover ook van controversiële trainingsmethoden. Volgens PETA worden bij beide paarden de Rollkür of ook wel hyperflexie (het overmatig buigen van de hals) toegepast. In 2012 heeft de dierenrechtenorganisatie ook al een aanklacht ingediend tegen de eigenaar en ruiter van Totilas. Deze aanklacht omvatte onder andere het gebruik van hyperflexie. Toen werden alle aanklachten verworpen, omdat er volgens de rechtbank geen enkel bewijs zou zijn. Edmund Haferbeck geeft nu aan dat beide aanklachten waarschijnlijk ingediend zullen worden bij de openbare aanklager in Aken.

Bron: Deutschlandfunk & Horses