volte openen sluiten rijden dressuur
volte openen sluiten rijden dressuur

Volte openen en sluiten

Nieuws

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen is fan van volte openen en sluiten. “Een leuke oefening om paarden te verbeteren. Maar het werkt alleen als je er bewust mee omgaat.”


Volte sluiten en openen heeft alleen oefenwaarde als je het bewust rijdt. Daarmee bedoelt Adelinde dat je geleidelijk opzij gaat. “Als je dat niet doet, heb je kans dat het paard over de schouder wegvalt en niet meer in balans onder jou blijft.”

Manieren


Het leuke is dat je het op verschillende manier kunt rijden. Doe je het spiraalsgewijs, dan komt het vooral aan op sturen en het houden van balans. Je kunt de oefening ook rijden door je paard zijwaarts te laten bewegen voor een eenzijdige kuithulp, waarbij hij zijn benen niet naar voren wegzet, maar opzij. Dit kun je moeilijker maken door bijvoorbeeld de achterhand eerst te laten gaan of de stelling te variëren. Of je buigt hem zelfs de andere kant op.

Comfortzone


Adelinde hamert erop dat ruiters er creatief mee om kunnen gaan, maar er wel goed over na moeten denken wat ze willen bereiken en hoe ze het gaan rijden. “Als je een paard wilt verbeteren, moet je uit jullie comfortzone treden. Denk erover na hoe je het moeilijker kunt maken. Is dat lastig, ga door tot het punt waarop het wringt en stop dan. De oefening is geen doel op zich, het is een hulpmiddel om je paard te verbeteren.”

Meer lezen? Kijk in Bit 228.