140228001_ABFweb
140228001_ABFweb

Tips voor een veilige nachtrit

Nieuws

Rijden in het donker is een heel bijzondere ervaring. Hoe lang je ook paardrijdt en hoe veel mooie buitenritten je al gemaakt hebt, in het donker is alles anders. Doordat je weinig ziet, focus je meer op de bewegingen van je paard en voel je iedere stap die hij zet veel bewuster. Door het licht van de maan lijkt de omgeving bijna sprookjesachtig. Natuurlijk zijn er wel wat risico’s verbonden aan het rijden in het donker. We geven je een aantal tips om een nachtrit vooral veilig en leuk te houden.Gebruik het maanlicht


Vooral in een gebied zonder huizen of wegen zoals in de duinen, het bos en het strand kan het ‘s nachts echt stikdonker zijn. Het is dan ook verstandig (en veel leuker!) om een nachtrit te plannen tijdens of rond volle maan. Het witte licht van de maan geeft een heel bijzonder effect en zorgt ervoor dat je nog wel iets kunt zien. Check op internet even op welke datum de volgende volle maan te zien is.

Ga niet alleen


In je eentje in het donker op pad is niet verstandig. Plan je nachtrit samen met wat stalgenootjes en deel de bijzondere ervaring met hen. Wel zo veilig en gezellig.

Ken de route


In het donker kun je je lastig oriënteren en verdwalen tijdens een nachtrit is wel het laatste wat je wil. Het is dan ook beter een bekende route te rijden als je ‘s avonds of ‘s nachts op pad gaat. Verken de route overdag en denk er bijvoorbeeld ook aan om laaghangende takken alvast weg te halen. Die zie je in het donker namelijk niet aankomen...

Kies een geschikt paard


Paarden zien in de schemering en het donker redelijk goed, nadat hun ogen gewend zijn aan het donker. Toch is een nachtrit best spannend, zowel voor jou als je voor je paard. Kies daarom een rustig paard dat niet snel schrikt of bang is voor onbekende objecten. Je weet nooit wat je onderweg tegenkomt en het is wel zo fijn als je op je paard kunt vertrouwen.

Zorg dat je zichtbaar bent


De kans is groot dat je ergens op je route een weg moet oversteken of mensen tegenkomt, dus zorg dat je goed zichtbaar bent. Draag bijvoorbeeld reflecterende kleding en bevestig een lampje aan je zadel of hoofdstel. Ook handig om elkaar te zien tijdens de rit.

Pas je tempo aan


Dat ene bospad wat altijd zo perfect is voor een lekker stuk galop, kun je beter voor overdag bewaren. Pas in het donker je tempo wat aan en blijf in het bos of op andere ruiterpaden liever in stap of een rustig drafje. Op een uitgestrekt, verlaten strand kun je best een versnelling hoger, maar blijft altijd alert.

Bron: Bit Magazine/Horselistening
11828709_901503223219252_6954997790923946743_n