gebit
gebit

De mond van binnen uit

Nieuws

In Bit 228 lees je alles over de invloed van het bit op de paardenmond. Hoe kun je bijvoorbeeld zien of het bit goed in de mond ligt? Bij paardenkliniek De Raaphorst in Wassenaar hebben ze daar een oplossing voor. Er kan een scan worden gemaakt met een speciale sonde.


Het gebit van een paard is helemaal ingesteld op zijn voedingsbehoefte. De kiezen van een paard zijn een soort maalstenen. De tanden en kiezen van paarden groeien constant door. Dat is noodzakelijk, omdat ze ook voortdurend slijten. Vanaf het moment dat de mens het paard als last- en rijdier ging gebruiken, werd een manier gezocht om hem in bedwang te houden en signalen mee te geven. De gevoelige mond bleek daar handig voor. Maar naarmate de rijkunst zich ontwikkelde bleek het gebit in combinatie met het bit voor problemen te zorgen.

Haken en lagen


Zo kan een paard ‘haken’ op de kiezen krijgen. Dat treedt op als de voorste en achterste kiezen niet netjes recht boven elkaar staan. Dat leidt tot problemen in het kaakgewricht, dat door de haken in de beweging wordt belemmerd. Tussen de tanden en de kiezen zit een gedeelte kaak dat we de ‘lagen’ noemen. Het zijn dunne, scherpe richels met daar overheen een dunne laag slijmvlies. Beschadigingen op deze plek veroorzaken veel pijn. Het bit kan grote schade aanrichten op de kwetsbare lagen. ‘’De pasvorm en het type zijn van zeer groot, bij velen niet onderkend, belang. Maar ook een perfect passend bit kan in de mond schade aanrichten als het via de teugels verbonden is met de ruiter met houten handen…’’, zegt dierenarts Frans van Toor van De Raaphorst.

Beelden maken


Problemen in de mond kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Bij De Raaphorst is veel deskundigheid in het scannen van pezen. Door een speciale ‘probe’ in de mond te gebruiken, waarmee normaal bij een paard via het rectum beelden van zijn bekken worden gemaakt van binnen uit, kunnen alle kanten van de kaak in beeld worden gebracht, inclusief het slijmvlies. Van Toor: ‘’We kunnen daarmee bijvoorbeeld ook het verhemelte scannen. Wat denk je dat het scharnierpunt van een bit in het midden doet met het zachte verhemelte? Wij komen daar regelmatig uitgebreide bloeduitstortingen tegen.’’

In het artikel in Bit 228 lees je meer.